Apelul cancelarului Olaf Scholz după victoria extremei drepte la alegerile regionale: Faceţi guverne fără „extremişti de dreapta”

Spread the love

Apelul cancelarului Olaf Scholz după victoria extremei drepte la alegerile regionale: Faceţi guverne fără „extremişti de dreapta” Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, s-a declarat îngrijorat de rezultatele de partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) la alegerile de duminică din regiunile Saxonia şi Turingia, scrie agenţia Reuters.

Vezi mai multe articole din categoria externe „Rezultatele pentru AfD în Saxonia şi Turingia sunt îngrijorătoare”, a declarat Scholz.

„Ţara noastră nu poate şi nu trebuie să se obişnuiască cu acest lucru.

AfD dăunează Germaniei.

Slăbeşte economia, divizează societatea şi ruinează reputaţia ţării noastre”, a adăugat acesta, potrivit sursei citate.

Toate cele trei partide aflate la guvernare au pierdut voturi, doar SPD-ul – formaţiunea lui Scholz – depăşind cu uşurinţă pragul de 5% necesar pentru a rămâne în parlamentele celor două state, notează RTE.

Alternativa pentru Germania (AfD) este primul partid de extremă-dreapta care a câştigat alegerile pentru legislativul de stat în Germania de la cel de-al Doilea Război Mondial, prin rezultatele obţinute în cele două landuri.

Potrivit Deutsche Welle, în Turingia, AfD a obţinut 32,8% din voturi, iar Uniunea Creştin-Democrată (CDU) s-a clasat pe locul al doilea şi a obţinut 23,6%.

  În Saxonia, AfD se află pe poziţia a doua, cu 30,6%, iar CDU a obţinut victoria, cu 31,9% din voturi.

Rezultatele sunt un dezastru pentru partidele din coaliţia de guvernare a cancelarului Olaf Scholz.

Social-democraţii şi verzii au obţinut 6,1% şi, respectiv, 3,2% în Turingia, în scădere de la 8,2%, 5,2% la alegerile din 2019.

Lasă un răspuns