LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 920. Incursiunea armatei ucrainene în regiunea rusă Kursk este legitimă, afirmă Stoltenberg / Forţele ucrainene au doborât 24 de drone ruseşti

Spread the love

Forţele ruse au preluat controlul asupra aşezării Kirove din regiunea Doneţk din estul Ucrainei, a declarat sâmbătă Ministerul Apărării.

Doneţk este una dintre cele patru regiuni ucrainene pe care Rusia le-a anexat, chiar dacă nu le controlează pe deplin pe toate, o revendicare teritorială pe care Kievul şi Occidentul au respins-o ca fiind ilegală şi pe care Ucraina a promis să o anuleze prin forţă.

Vezi mai multe articole din categoria externe Rusia a avansat treptat în regiune, în timp ce trupele ucrainene încearcă să avanseze în regiunea rusă Kursk după un atac transfrontalier surpriză care a început la 6 august.

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 24 din cele 52 de drone lansate de Rusia în timpul atacurilor nocturne asupra a opt regiuni din Ucraina, au transmis sâmbătă reprezentanţii forţelor aeriene.

Aceasta a declarat într-o declaraţie pe aplicaţia de mesagerie Telegram că 25 de drone Shahed au căzut singure, iar alte trei au zburat spre Rusia şi Belarus.

Nu au existat informaţii că cineva ar fi fost rănit în atacuri sau că ar fi fost provocate pagube majore.

Ucraina foloseşte războiul electronic, precum şi grupuri mobile de vânătoare şi apărare aeriană pentru a respinge atacurile frecvente ale dronelor şi rachetelor ruseşti.

Alertele aeriene au sunat de mai multe ori în timpul atacurilor nocturne ale dronelor, mulţi oameni grăbindu-se să se adăpostească în mijlocul nopţii.

În capitala Kiev, unde alertele au durat aproximativ patru ore, a fost cel de-al patrulea atac cu drone din această săptămână, au declarat oficialii.

Toate dronele care au vizat oraşul au fost doborâte şi nu au fost raportate pagube majore, au declarat oficialii oraşului Kiev.

Cinci persoane au fost ucise şi 46 rănite într-un atac ucrainean asupra oraşului Belgorod din sud-vestul Rusiei, vineri seara, a declarat guvernatorul local.

Vyacheslav Gladkov a mai spus că 37 de persoane, inclusiv şapte copii, au fost transportate la spital.

În ultimele luni, Ucraina a organizat atacuri frecvente la Belgorod şi în alte regiuni de frontieră ruseşti.

Ucraina şi Rusia susţin că nu ţintesc în mod deliberat civili în războiul care a început când Rusia a invadat ţara vecină în februarie 2022.

Moscova a numit invazia o „operaţiune militară specială”.

„Ucraina are dreptul să se apere.

Şi, conform dreptului internaţional, acest drept nu se opreşte la graniţă”, a declarat Stoltenberg pentru ziar, adăugând că NATO nu a fost informată în prealabil despre planurile Ucrainei şi nu a jucat niciun rol în acestea, relatează Reuters.

Şeful NATO a declarat că Ucraina îşi asumă un risc prin avansarea pe teritoriul Rusiei, dar că depinde de Kiev cum să îşi desfăşoare campania militară.

„Preşedintele Zelenski a spus clar că operaţiunea vizează crearea unei zone tampon pentru a preveni alte atacuri ruseşti de peste graniţă”, a declarat el.

„Ca toate operaţiunile militare, aceasta vine cu riscuri.

Dar este decizia Ucrainei cum să se apere”, a adăugat Stoltenberg.

Kievul a lansat o incursiune majoră în regiunea Kursk pe 6 august, în timp ce trupele Moscovei continuă să înainteze spre Pokrovsk, un hub logistic din estul Ucrainei.

Incursiunea a fost, de asemenea, discutată în cadrul unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina de miercuri, care a fost solicitată de Kiev în contextul celui mai mare val de atacuri aeriene ale Moscovei asupra Ucrainei.

Consiliul, care reuneşte membrii Alianţei Nord-Atlantice şi Ucraina, a fost înfiinţat anul trecut pentru a permite o coordonare mai strânsă între alianţă şi Kiev.

Lasă un răspuns