Două ţări care au dispute teritoriale cu China vor semna un acord de apărare

Spread the love

Filipine şi Vietnam vor semna vineri un acord de apărare, în condiţiile în care ambele ţări au dispute teritoriale cu China privitoare la Marea Chinei de Sud.

Două ţări care au dispute teritoriale cu China vor semna un acord de apărare Filipine şi Vietnam vor semna vineri un acord de cooperare în domeniul apărării, a declarat biroul preşedintelui filipinez Ferdinand Marcos Jr, potrivit Reuters Ministrul vietnamez al Apărării, Phan Van Giang, a mers vineri la Manila pentru a purta discuţii cu omologul său filipinez, Gilberto Teodoro.

„Vorbim acum despre cooperarea în domeniul apărării, cooperarea în domeniul securităţii, cooperarea maritimă şi, cu siguranţă, şi în domeniul comerţului”, a transmis Marcos prin intermediul unui comunicat.

Vezi mai multe articole din categoria externe Cei implicaţi nu au oferit detalii despre prevederile acordului.

Acordul este semnat într-o perioadă tensionată.

China revendică zone mari din Marea Chinei de Sud, inclusiv părţi revendicate şi de Filipine, Vietnam, Indonezia, Malaezia şi Brunei.

În 2016, Curtea Permanentă de Arbitraj a decis că pretenţiile Beijingului nu au niciun temei conform dreptului internaţional.

Relaţiile din China şi Filipine sunt deosebit de tensionate, între autorităţile şi navele celor două ţări fiind numeroase provocări şi ameninţări.

Vietnamul, în schimb, a încercat să păstreze relaţiile cu chinezii în ciuda problemelor menţionate.

Garda de coastă din cele două ţări a organizat, la începutul acestei luni, primele exerciţii comune în Manila, simulând misiuni de stingere a incendiilor şi operaţiuni de căutare şi salvare.

Lasă un răspuns