Curtea Penală Internaţională spune că Mongolia este obligată să îl aresteze pe Vladimir Putin în cazul vizitei sale

Spread the love

Curtea Penală Internaţională spune că Mongolia este obligată să îl aresteze pe Vladimir Putin în cazul vizitei sale Curtea Penală Internaţională a afirmat că Mongolia este obligată să îl aresteze pe preşedintele rus Vladimir Putiin în cazul vizitei programate de acesta în data de 3 septembrie.

Mongolia este ţară membră a CPI, după ce ratificat Statutul de la Roma în 2002, şi, în acest caz, are „obligaţia de a coopera”, informează BBC.

Vezi mai multe articole din categoria externe Preşedintele rus Vladimir Putin va efectua o vizită în Mongolia săptămâna viitoare, marţi, aceasta fiind pentru prima oară când liderul de la Kremlin vizitează o ţară membră a Curţii Penale Internaţionale de la emiterea unui mandat de arestare anul trecut de către Curte.

În replică, Moscova a declarat că nu are „nicio îngrijorare” cu privire la vizită.

„Avem o relaţie excelentă cu partenerii noştri din Mongolia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor la Moscova.

Totodată, Ucraina cere autorităţilor din Mongolia să respecte mandatul emis de CPI, relatează Reuters.

„Facem apel la autorităţile mongole să respecte mandatul internaţional obligatoriu de arestare şi să-l transfere pe Putin la Curtea Penală Internaţională de la Haga”, a declarat Ministerul ucrainean de Externe pe Telegram.

Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin în anul 2023, acesta fiind acuzat, printre altele, de crime de război şi deportare ilegală a copiilor ucraineni pe teritoriul rus.

Lasă un răspuns