Conflictul Israel-Hamas ucide peste 40.000 de palestinieni în Gaza

Spread the love

Conflictul Israel-Hamas ucide peste 40.

000 de palestinieni în Gaza Conflictul în desfăşurare dintre Israel şi Hamas a dus la un număr semnificativ de victime în Gaza, autorităţile palestiniene din domeniul sănătăţii raportând peste 40.

000 de decese, majoritatea fiind civili, ca urmare a campaniei terestre şi aeriene a Israelului, scrie Reuters.

Războiul a început pe 7 octombrie, în urma unui atac surpriză al militanţilor Hamas, care a rezultat în peste 1.

200 de decese în Israel şi 253 de captivi duşi în Gaza.

Vezi mai multe articole din categoria externe Ministerul Sănătăţii din Palestina calculează numărul deceselor în principal pe baza corpurilor aduse la spitale, dar pe măsură ce conflictul a continuat şi facilităţile medicale au devenit mai puţin funcţionale, bilanţul a inclus şi corpuri neidentificate şi decese raportate online de familii.

Deşi bilanţul este considerat cuprinzător, acesta ar putea subestima numărul victimelor încă îngropate sub dărâmături.

Estimările sugerează că decesele indirecte cauzate de factori precum bolile ar putea ridica numărul real al deceselor mult mai sus, posibil depăşind 186.

000.

Deşi există un anumit scepticism în privinţa cifrelor, Gaza avea statistici robuste privind populaţia şi sănătatea înainte de război, iar organizaţii externe precum Naţiunile Unite şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au încredere în mare parte în numerele raportate.

Un studiu realizat de Airwars a găsit o corelaţie de 75% între listele sale de victime şi cele ale autorităţilor din Gaza.

În ciuda scepticismului israelian cu privire la exactitatea acestor cifre, oficialii au recunoscut că numerele generale sunt, în mare, de încredere.

Totuşi, întrebări rămân în legătură cu incidente specifice, cum ar fi bilanţul victimelor în urma unei explozii din 17 octombrie la un spital din Gaza City, unde estimările serviciilor de informaţii americane au fost semnificativ mai mici decât cele ale Ministerului Sănătăţii.

Conflictul a estompat diferenţele dintre civili şi combatanţi, Israelul estimând că 14.

000 de luptători Hamas au fost ucişi, în timp ce Ministerul Sănătăţii estimează că 70% dintre cei decedaţi sunt femei şi copii.

Hamas contestă cifrele Israelului, dar nu a furnizat propriul număr de luptători pierduţi.

Dacă 40.

000 de persoane ar sta înghesuite una lângă alta în Paris, linia s-ar întinde de la Notre-Dame până la Versailles.

Această lanţ uman ar acoperi aproximativ 24 de kilometri, ilustrând dimensiunea imensă a pierderii.

 

Lasă un răspuns