Polonia va creşte cheltuielile pentru apărare în 2025. Ce procent din PIB ar urma să fie alocat apărării

Spread the love

Polonia va creşte cheltuielile pentru apărare în 2025.

Ce procent din PIB ar urma să fie alocat apărării În anul 2025, Polonia va aloca 4,7% din PIB pentru cheltuielile privind industria apărării, potrivit draftului pentru bugetul de anul viitor consultat de presa poloneză şi citat de Euractiv.

În 2024, Polonia a depăşit 4% din PIB privind cheltuielile pentru apărare, dublu faţă de ţinta minimă stabilită în cadrul NATO odată cu debutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Vezi mai multe articole din categoria externe Această decizie va reprezenta un record atât în ceea ce priveşte ponderea în PIB, cât şi în privinţa sumei alocate pentru apărare, cea de anul acesta fiind estimată la 35 de miliarde de dolari.

Aceasta o transformă în al cincilea cel mai mare cheltuitor al NATO pentru industria apărării, liderul fiind SUA, cu o sumă estimată la 968 de miliarde de dolari, relevă sursa citată.

„Discutăm serios cu UE despre includerea unora dintre aceste elemente de apărare în bugetul UE, deoarece suntem o ţară de primă linie şi ne asumăm responsabilitatea pentru întreaga UE”, a declarat o sursă guvernamentală pentru presa poloneză.

Motivul invocat de Varşovia pentru creşterea cheltuielilor pentru apărare în 2025, de la 4,1% la 4,7%, este redat de războiul Rusiei în Ucraina, care se află la graniţă.

Bugetul pentru 2025 va fi primul elaborat de noul guvern condus de premierul Donald Tusk, care a înlocuit cabinetul conservator PiS (ECR) în decembrie anul trecut.

Lasă un răspuns