Marea Britanie vrea să îmbunătăţească relaţiile cu Germania. Starmer se întâlneşte cu Scholz la Berlin pentru a discuta despre un nou acord de cooperare

Spread the love

Regatul Unit şi Germania se îndreaptă către un nou acord de cooperare, ca parte a eforturilor lui Keir Starmer de a îmbunătăţi relaţiile cu aliaţii europeni.

Noul premier al Marii Britanii, Keir Starmer, care va purta discuţii miercuri la Berlin cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, îşi propune să facă progrese în ceea ce priveşte un acord de cooperare care să acopere toate domeniile, de la securitate la tehnologie şi energie curată.

Deşi este puţin probabil ca negocierile să fie finalizate înainte de anul viitor, cele două părţi caută, de asemenea, în următoarele luni să încheie un acord mai restrâns privind apărarea şi securitatea, informează Bloomberg.

Vezi mai multe articole din categoria externe Ca pilon iniţial al acestui acord mai amplu, pactul privind apărarea este menit să faciliteze achiziţiile şi exerciţiile militare comune, au declarat oficiali guvernamentali pentru Bloomberg.

În timp ce un consilier al lui Starmer l-a descris pe Scholz drept liderul de care premierul britanic este cel mai apropiat atât din punct de vedere personal, cât şi politic, acelaşi lucru nu este încă valabil pentru cele două ţări.

Chiar dacă Franţa şi Marea Britanie şi-au coordonat, timp de peste un deceniu, activităţile de apărare şi securitate sub egida tratatelor de la Lancaster House convenite în 2010, nu există un cadru echivalent pentru relaţia anglo-germană.

Ca una dintre primele sale iniţiative de politică externă, guvernul laburist al lui Starmer încearcă să schimbe acest lucru.

La mai puţin de o săptămână de la alegerile din iulie, ministrul de externe David Lammy a mers la Berlin în prima sa vizită.

Ambiţia ţărilor de a se coordona în domeniul apărării a primit un nou impuls după invazia Rusiei în Ucraina din 2022, Germania şi Marea Britanie fiind cei mai importanţi donatori pentru Kiev de pe continent.

Tratatul dintre Regatul Unit şi Germania va sta alături de un pact de securitate la nivelul Uniunii Europene pe care administraţia Starmer doreşte să îl folosească pentru a consolida cooperarea în domeniul apărării cu blocul comunitar.

Lasă un răspuns