Laura Buciu Laura Buciu Şeful Agenţiei Nucleare a ONU, Rafael Grossi, vizitează marţi centrala nucleară rusă Kursk, despre care Moscova afirmă că a fost atacată în mod repetat de forţele ucrainene, potrivit Reuters.
Sursa foto: Sputnik Siguranţa centralelor nucleare a fost pusă în pericol în mod repetat pe parcursul războiului din Ucraina, care a început în februarie 2022, când Rusia a trimis mii de soldaţi peste graniţă în Ucraina.
Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc în repetate rânduri pentru atacurile cu drone şi artilerie asupra centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, controlată de Rusia, deşi incursiunea forţelor ucrainene din 6 august în Rusia a pus accentul pe centrala Kursk – o importantă centrală nucleară din era sovietică.
Vezi mai multe articole din categoria externe Putin a acuzat joi Ucraina că încearcă să atace centrala de la Kursk, care are patru reactoare sovietice RBMK-1000 moderate cu grafit – acelaşi model ca cele de la centrala nucleară de la Cernobîl, care în 1986 a devenit scena celui mai grav dezastru nuclear civil din lume.
Ucraina nu a răspuns încă la acuzaţiile că a atacat instalaţia.
Grossi, care a avertizat în mod repetat cu privire la un dezastru nuclear dacă centralele nucleare continuă să fie atacate, a declarat că va conduce o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala Kursk „având în vedere situaţia gravă”.
El a declarat că singura modalitate prin care AIEA ar putea evalua securitatea centralei şi valida informaţiile pe care le primeşte este să viziteze amplasamentul, care este deţinut de vasta corporaţie nucleară de stat din Rusia, Rosatom.
„Siguranţa şi securitatea instalaţiilor nucleare nu trebuie, în niciun caz, să fie puse în pericol”, a declarat Grossi.
„Siguranţa şi securitatea tuturor centralelor nucleare reprezintă o preocupare centrală şi fundamentală pentru AIEA”.