Deputatul Patriciu Achimaș-Cadariu: „Îngrijirile paliative, o urgență națională”

Spread the love

  Îngrijirile paliative sunt destinate pacienților care se confruntă cu afecțiuni incurabile, având scopul de a îmbunătăți calitatea vieții acestora.

Profesorul Achimaș a subliniat că, în prezent, majoritatea pacienților nu beneficiază de suportul necesar, ceea ce duce la suferință inutilă și la o calitate a vieții scăzută.

 Soluția avansată de chirurgul Institutului Oncologic din Cluj este crearea de centre de îngrijiri paliative cu personal specializat, separate de spitale.

 „Discutăm și în raport cu Planul Național de Control și Combatere a Cancerului.

Parțial, acest plan vine și cu soluții.

Dar una este să ai o lege și alta este să fie transpusă în practică.

 Așteptăm încă acest lucru, cum așteptăm și alte legi importante, cum ar fi legea diabetului și altele care nu au fost implementate.

E nevoie să asigurăm un final demn pentru astfel de pacienți, lipsit cât se poate de simptome neplăcute.

Durerea este doar unul dintre acestea”, a subliniat profesorul Achimaș, cel care a coordonat științific Planul Național de Control și Combatere a Cancerului.

 Chirurgul IOCN a subliniat necesitatea unei reforme a sistemului de sănătate din România care ar avea ca efect și  crearea de centre de îngrijiri paliative.

 „Atunci când știm că o mare parte din spitale nu produc sănătate și consumă niște bugete inutil, poate ar trebui să regândim însăși funcționarea acestora, adică să convertim o parte dintre ele în centre de paliație de care este mare, mare nevoie și acest lucru este bine să se facă cât mai aproape de casa pacientului”, a subliniat Patriciu Achimaș Cadariu.

 În altă ordine de idei, deputatul Patriciu Achimaș Cadariu a vorbit și despre scandalul izbucnit la secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Pantelimon din București.

El crede că acest caz a adus în centrul atenției problemele etice și lipsa unor protocoale clare în sistemul medical românesc care să ghideze acțiunile medicilor de la ATI.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns