Ucraina foloseşte o nouă rachetă-dronă împotriva Rusiei.
Războiul din Ucraina, ziua 914.
Ucraina a marcat Ziua Independenţei cu un suchimb de prizonieri cu Rusia Ucraina a sărbătorit ieri Ziua Independenţei, declarată în urmă cu 33 de ani de Parlamentul Republicii Sovietice de atunci, apoi confirmată cu referendumul de la 1 decembrie.
Preşedintele polonez Andrzej Duda şi prim-ministrul lituanian Ingrida Simonite au fost primiţi în capitala Ucrainei în cadrul unei ceremonii simbolice, deoarece, pe lângă faptul că se numără printre cei mai solizi aliaţi din prima zi a invaziei decise de Vladimir Putin, toate cele trei naţiuni au fost reunite în Confederaţia polono-lituaniană, un centru politic şi economic dezmembrat de Austria, Prusia şi Rusia în anii 1700.
Vezi mai multe articole din categoria social Nu numai atât.
Zelenski a ales această zi pentru a dezvălui că, pentru prima dată, forţele armate au folosit „cu succes” împotriva ruşilor „o clasă complet nouă de arme”, o „rachetă-dronă numită Palianîţia”, fabricată în întregime în Ucraina, a cărei pronunţie este grea pentru ruşi.
Zelenski a subliniat apoi că noua rachetă cu dronă „de casă” este o modalitate de a acţiona „în timp ce unii parteneri sunt lenţi în decizii” şi le-a cerut din nou partenerilor să „ridice” restricţiile privind utilizarea armelor.
Ucraina a primit felicitări de la majoritatea aliaţiaţilor, inclusiv România, cu Uniunea Europeană şi NATO în frunte.
Zelenski susţine că nu poate vorbi „deschis” despre operaţiunea de la Kursk, dar unul dintre obiective este, spun analiştii militari, să ia cât mai mulţi prizonieri ruşi şi apoi să-i schimbe cu propriii săi deţinuţi.
Un plan care funcţionează: 115 ucraineni s-au întors acasă de Ziua Independenţei.
Un alt motiv al atacului ar fi să zdruncine puterea lui Vladimir Putin.
Site-ul independent rus Meduza relatează că site-ul Centrului Rus de Cercetare a Opiniei Publice dezvăluie că ratingul de aprobare al lui Putin în săptămâna 12-18 august a scăzut cu 3,5% faţă de săptămâna precedentă, ajungând la 73,6%.
Conform institutului de sondare a opiniei, este „o scădere record” a indicatorilor de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către trupele ruse, în februarie 2022.