Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. „Mark Zuckerberg al Rusiei” are 39 de ani

Spread the love

Rusul este acuzat de complicitate la o multitudine de infracţiuni, printre care terorism, trafic de droguri, înşelăciune, spălare de bani, primire de bunuri furate şi conţinut infracţional pentru minori.

Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa Pavel Durov (39 de ani), fondatorul aplicaţiei de mesagerie Telegram, a fost oprit de autortiăţile franceze vineri seară, imediat după ce a aterizat pe aeroportul Le Bourget din Paris.

Pe omul de afaceri rus, sosit din Azerbaidjan cu avionul său privat în compania unei femei şi a unui bodyguard, îl aşteptatu agenţi ai Jandarmeriei de Transport Aerian (GTA), care au efectuat arestarea în baza unui mandat emis de sistemul de justiţie francez, în urma unei anchete preliminare, a dezvăluit postul de televiziune TF1, amintind că Telegram este considerată de Franţa complice la o serie de infracţiuni, precum traficul de droguri şi pornografia infantilă.

Vezi mai multe articole din categoria economic Creatorul aplicaţiei deţine, conform Forbes, o avere estimată la 15,5 miliarde de dolari.

Telegram a fost lansată în 2013 de Durov, care, printre diferitele sale naţionalităţi, o are şi pe cea franceză.

Cunoscut sub numele de „Mark Zuckerberg al Rusiei”, bărbatul născut la Sankt Petersburg şi-a petrecut o mare parte din tinereţe la Torino, unde şi-a urmat tatăl, profesor de filologie clasică.

În 2014 a fost nevoit să părăsească Rusia, după ce a fost înlăturat din VKontakte, o reţea de socializare creată de el înainte de Telegram foarte asemănătoare cu Facebook, care a ajuns în mâna unor persoane apropiate preşedintelui Vladimir Putin.

Cu toate acestea, îndoielile planează asupra arestării făcute ieri.

Potrivit mandatului, miliardarul a putut fi oprit doar pe teritoriul francez.

„A făcut o greşeală în această seară.

Nu ştim de ce”, a spus o sursă apropiată anchetei.

Conştient de riscuri, creatorul uneia dintre cele mai răspândite aplicaţii din lume a evitat Europa în ultimii ani, preferând să călătorească în America Latină, ţările fostului bloc sovietic şi în Emiratele Arabe Unite (unde are şi cetăţenie).

După ce a fost plasat în arest de către bărbaţii ONAF (Oficiul Naţional Antifraudă) care l-au înştiinţat despre arestare, Durov a fost prezentat unui judecător.

„Cu siguranţă va fi plasat în detenţie provizorie”, a spus o sursă.

O modalitate de a-l împiedica pe omul de afaceri să părăsească ţara.

 

Lasă un răspuns