Partidele extremiste cresc în sondaje în două landuri din estul Germaniei înainte de alegeri: AfD este cotat cu 30%, iar BSW 17%

Spread the love

În Saxonia, creştin-democraţii par să deţină un avans strâns faţă de AfD, cu un sprijin de 33%, potrivit sondajului realizat de Forschungsgruppe Wahlen pentru radiodifuzorul public ZDF.

În Turingia, AfD, cu un sprijin de 30% în acelaşi sondaj, se situează pe primul loc.

Liderul partidului din Turingia, Björn Höcke, este celebru în ţară pentru remarcile controversate şi a fost condamnat de două ori în instanţă pentru utilizarea cu bună ştiinţă a unui slogan nazist interzis în discursuri.

Vezi mai multe articole din categoria externe Agenţiile interne de informaţii din ambele landuri au clasificat AfD drept grupări cunoscute de extremă dreaptă.

Un nou partid populist lansat de politicianul de stânga Sahra Wagenknecht, Alianţa Sahra Wagenknecht (BSW), are, de asemenea, un sprijin puternic pentru o formaţiune în ascensiune şi s-a plasat pe locul al treilea în ambele landuri în sondaj.

BSW are un sprijin de 11% în Saxonia, potrivit sondajului, în timp ce în Turingia grupul a fost cotat cu 17%.

Wagenknecht s-a despărţit de fostul său partid de extremă-stânga Die Linke din cauza opiniilor cu privire la imigraţie şi alte probleme sociale fierbinţi.

Ea are, în general, poziţii de stânga în ceea ce priveşte problemele economice şi a făcut campanie împotriva sprijinului Germaniei pentru Ucraina.

Potrivit sondajului, cele trei partide din coaliţia de guvernare a cancelarului Olaf Scholz se aşteaptă la performanţe slabe în cele două landuri.

Partidul Social-Democrat (SPD) al lui Scholz, care a fost mult timp una dintre forţele dominante ale politicii germane, este cotat cu doar 7% în Saxonia şi 6% în Turingia, şocant de aproape de pragul de 5% necesar pentru a trece pragul electoral, având în vedere poziţia istorică a SPD.

În acelaşi timp, Verzii riscă să nu treacă pragul în cele două landuri.

Potrivit sondajului, sprijinul pentru aceştia este de 6% în Saxonia şi de doar 4% în Turingia.

Partidul Liber-Democrat (FDP) pare să aibă atât de puţin sprijin în ambele landuri, încât autorii sondajului au grupat formaţiunea în categoria „altele” în rezultate.

Lasă un răspuns