Bruxelles aşteaptă explicaţii de la Ungaria pentru simplificarea intrării ruşilor în ţară. Budapesta n-a oferit nicio justificare

Spread the love

Bruxelles aşteaptă explicaţii de la Ungaria pentru simplificarea intrării ruşilor în ţară.

Budapesta n-a oferit nicio justificare Luni, 19 august, a expirat termenul limită pe care Comisia Europeană l-a acordat Ungariei pentru a justifica simplificarea condiţiilor de intrare pentru cetăţenii din Rusia şi din Belarus, scrie Euractiv.

La începutul lunii august, comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, i-a trimis o scrisoare omologului său maghiar, Sándor Pintér, în care a solicitat explicaţii Budapestei cu privire la modificările aduse sistemului de imigraţie al ţării.

Cu toate acestea, Budapesta nu a oferit încă un răspuns, relevă sursa citată.

Vezi mai multe articole din categoria externe La sfârşitul lunii iulie, Ungaria a simplificat cerinţele pentru ruşi şi belaruşi de a intra în ţară pentru a lucra, acordând „lucrătorilor invitaţi” o şedere de doi ani, care poate fi prelungită cu încă trei ani.

La momentul respectiv, preşedintele Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber, a afirmat că măsura luată de Budapesta în acest sens reprezintă o uşă deschisă pentru spionii ruşi şi că ridică „probleme grave de securitate”.

Potrivit Euronews, statele baltice s-au declarat îngrijorate în legătură cu măsurile luate de Ungaria în privinţa cetăţenilor din Rusia şi din Belarus, mai ales în privinţa ameninţării pentru spaţiul Schengen.

În replică, Budapesta susţine ferm că „includerea cetăţenilor ruşi şi belaruşi în programul cardului naţional nu prezintă niciun risc de securitate din punctul de vedere al spaţiului Schengen”.

Totodată, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjártó, a declarat că „toate afirmaţiile contrare ale colegilor din Europa de Nord şi din ţările baltice, care sunt orbiţi de adeziunea lor la tabăra pro-război, sunt simple minciuni”, notează Euractiv.

UE şi-a suspendat acordul de facilitare a eliberării vizelor pentru cetăţenii ruşi ca răspuns la invazia Ucrainei din 2022

Lasă un răspuns