Războiul din Ucraina, ziua 907.
Siguranţa „se deteriorează” la centrala nucleară Zaporojie / Jurnaliştii italieni care au filmat în regiunea Kursk revin în Italia Trupele ruse au atacat diferite aşezări din regiunea Doneţk, omorând patru persoane şi rănind alte patru pe 18 august, a raportat Biroul Procurorului regiunii Doneţk.
Penele de curent programate vor fi reluate în Ucraina la 19 august, pentru prima dată în ultimele trei săptămâni, a anunţat operatorul reţelei de stat Ukrenergo la 18 august.
Vezi mai multe articole din categoria externe Rusia a lansat 40 de rachete, 750 de bombe aeriene ghidate şi 200 de drone de luptă împotriva oraşelor şi satelor ucrainene în ultima săptămână, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski pe 18 august.
Ministerul german de Finanţe a dezminţit informaţiile potrivit cărora Berlinul nu va acorda ajutor suplimentar Ucrainei, a relatat agenţia de presă Suspilne la 18 august.
Forţele ruse au preluat controlul asupra satului Svyrydonivka din regiunea Doneţk din estul Ucrainei, a raportat duminică agenţia de ştiri de stat TASS, citând Ministerul Apărării.
The Guardian nu a putut verifica independent raportul privind câmpul de luptă.
Un atac cu dronă ucraineană a provocat un incendiu la un depozit de petrol rusesc, relatează Sky News.
Unităţile de apărare aeriană ale Rusiei au distrus cinci drone lansate de Ucraina în cursul nopţii, care vizau regiunile Kursk, Belgorod şi Rostov, a declarat ministrul rus al apărării.
Ministerul ucrainean de Externe a declarat sâmbătă că informaţiile privind presupusa întrerupere a ajutorului militar acordat Ucrainei de către Germania sunt o „manipulare”, relatează Kyiv Independent.
Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) a raportat mai devreme în aceeaşi zi că Ministerul de Finanţe al Germaniei nu intenţionează să aprobe un ajutor suplimentar pentru Ucraina ca parte a economiilor bugetare din acest an.
Ziarul a citat documente şi e-mailuri obţinute, precum şi surse anonime.
„Rapoartele potrivit cărora Germania ar opri ajutorul militar acordat Ucrainei sunt incorecte”, a declarat Heorhy Tykhyi, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, pentru Ukrinform.
„Acesta este acelaşi tip de manipulare ca şi rapoartele anterioare despre (Germania) înjumătăţirea ajutorului pentru anul viitor”.
Doi jurnalişti italieni al căror reportaj despre zonele controlate de Ucraina din regiunea rusă Kursk a înfuriat autorităţile ruse se vor întoarce în Italia în urma ameninţărilor Rusiei, relatează RAI, citată de Ukrainska Pravda.
Rai a declarat că a decis să „ordone jurnalistei Stefania Battistini şi cameramanului Simone Traini să se întoarcă temporar în Italia, în parte pentru a le asigura siguranţa personală”.
Baza, un canal rusesc de Telegram cu surse din cadrul forţelor de ordine ruse, a raportat că Ministerul rus de Interne intenţionează să deschidă dosare penale împotriva celor doi jurnalişti Rai.
Siguranţa la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată, se deteriorează după un atac cu dronă pe drumul din jurul acesteia, a declarat sâmbătă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citată de Sky News.
Zaporojie este cea mai mare instalaţie nucleară din Europa şi a fost ocupată de soldaţii ruşi încă din primele zile ale invaziei ruseşti în Ucraina.
Sâmbătă dimineaţă, echipa Misiunii AIEA de sprijin şi asistenţă la Zaporojie (ISAMZ) a fost informată că un explozibil transportat de o dronă a detonat chiar în afara zonei protejate a centralei.
O vizită a echipei a constatat că nu au existat victime şi nu au fost avariate echipamente nucleare, însă drumul şi porţile din jur au fost afectate.