Războiul din Ucraina, ziua 906. Rusia afirmă că ucrainenii au folosit rachete occidentale pentru a distruge un pod din regiunea Kursk / Armata ucraineană continuă să avanseze în Kursk

Spread the love

O clădire neterminată de nouă etaje a fost atacată de Rusia în Myrnohrad, a declarat guvernatorul regiunii Doneţk, Vadym Filashkin.

Ministerul rus al Apărării a susţinut la 17 august că Ucraina ar plănui să atace centrala nucleară Kursk din Rusia, afirmaţie respinsă de Ministerul ucrainean de Externe cu o zi înainte.

Vezi mai multe articole din categoria externe Forţele ucrainene şi-au „consolidat” poziţiile în regiunea Kursk din Rusia, în timp ce operaţiunea în regiunea rusă continuă, a raportat sâmbătă comandantul-şef Oleksandr Sîrski preşedintelui Volodimir Zelenski.

Tupele ucrainene controlează în regiunea Kursk aproximativ 1 000 de kilometri pătraţi de teritoriu rusesc şi peste 80 de aşezări din regiune, continuând să avanseze, potrivit armatei ucrainene.

Soldaţii ucraineni au extins „teritoriul stabilizat”, a declarat Zelenski, fără a da detalii.

De asemenea, mai mulţi soldaţi ruşi au fost luaţi prizonieri în ultimele 24 de ore, a adăugat el.

„Le mulţumesc tuturor soldaţilor şi comandanţilor care capturează soldaţi ruşi şi aduc astfel mai aproape eliberarea soldaţilor şi civililor noştri deţinuţi de Rusia”, a declarat Zelenski.

Kievul a declarat că, mai degrabă decât capturarea teritoriului rusesc, incursiunea urmăreşte să protejeze vieţile ucrainenilor prin prevenirea atacurilor transfrontaliere.

În ciuda numărului tot mai mare de rapoarte conform cărora Rusia îşi mută cel puţin unele forţe în acest sector, trupele Kievului din estul Ucrainei spun că situaţia de acolo rămâne groaznică, deoarece Moscova îşi continuă înaintarea în apropiere de Pokrovsk şi Toreţk.

Potrivit lui Zelenski, trupele ruse au efectuat zeci de atacuri asupra poziţiilor Ucrainei din aceste două sectoare în ultima zi.

„Soldaţii şi unităţile noastre fac totul pentru a distruge ocupantul şi a respinge atacurile.

Situaţia este sub control”, a declarat preşedintele Ucrainei.

Guvernul britanic a cerut SUA în urmă cu peste o lună permisiunea ca Ucraina să utilizeze rachete britanice Storm Shadow în interiorul Rusiei, dar nu a primit încă un răspuns pozitiv, a raportat The Times vineri, citând surse guvernamentale.

Ucraina cere de mult timp partenerilor săi occidentali permisiunea de a utiliza rachete cu rază lungă de acţiune, cum ar fi Storm Shadow, în interiorul Rusiei.

Până în prezent, ţările occidentale nu au cedat în această privinţă, chiar dacă Kievul a lansat o incursiune transfrontalieră în Rusia.

O sursă guvernamentală britanică a declarat pentru The Times că cererea a fost efectiv „blocată în sistemul lor (american)”, în timp ce o alta a numit-o un „proces de rutină al SUA”.

O a treia sursă a declarat că discuţia cu aliaţii privind utilizarea Storm Shadow este în curs de desfăşurare.

Rusia a pierdut 598.

180 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 1.

230 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 8 501 tancuri, 16 473 vehicule blindate de luptă, 22 913 vehicule şi rezervoare de combustibil, 16 985 sisteme de artilerie, 1 160 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 923 sisteme de apărare aeriană, 367 avioane, 328 elicoptere, 13 714 drone, 28 nave şi bărci şi un submarin.

Ministerul rus de Externe a declarat că Ucraina a folosit rachete occidentale, probabil HIMARS de fabricaţie americană, pentru a distruge un pod peste râul Seym în regiunea Kursk, ucigând voluntari care încercau să evacueze civili.

„Pentru prima dată, regiunea Kursk a fost lovită de lansatoare de rachete de fabricaţie occidentală, probabil HIMARS americane”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, vineri seara pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

„Ca urmare a atacului asupra podului peste râul Seym din districtul Glushkovo, acesta a fost complet distrus, iar voluntarii care ajutau populaţia civilă evacuată au fost ucişi”.

Kievul a susţinut că a preluat controlul asupra a 82 de aşezări de pe o suprafaţă de 1 150 de kilometri pătraţi în regiunea Kursk începând cu 6 august.

Ministerul ucrainean de Externe a afirmat că această cifră depăşeşte ceea ce Rusia a avansat în Ucraina în acest an.

Informându-l pe preşedintele Volodimir Zelenski prin legătură video, Sîrski a raportat lupte în zona Malaya Loknya, la aproximativ 11,5 kilometri de graniţa ucraineană.

El a declarat că speră ca luptele de acolo să permită armatei de la Kiev să captureze „mulţi prizonieri”.

Oficialii de la Kiev au declarat că sute de soldaţi ruşi au fost luaţi prizonieri, exprimându-şi speranţa că acest lucru va accelera schimbul de luptători ucraineni aflaţi în captivitate în Rusia.

Rusia a calificat incursiunea drept o „provocare gravă” şi a promis să riposteze cu un „răspuns demn”.

Ministerul rus al Apărării a declarat vineri că trupele sale au respins atacurile ucrainene în mai multe zone, inclusiv în apropierea satelor Gordeevka, Russkoe Porechnoe.

Zelenski a salutat pierderile Rusiei în regiunea Kursk ca fiind „foarte utile” pentru apărarea Ucrainei.

„Este vorba despre distrugerea logisticii armatei ruse şi golirea rezervelor acesteia”, a declarat el într-un discurs de seară.

Guvernatorul regiunii Kursk, Alexei Smirnov, a declarat că Ucraina a distrus un pod rutier peste râul Seym în districtul Glushkovsky din regiune.

Totuşi, cele mai grele lupte au loc în estul Ucrainei, unde trupele ruse se îndreaptă de luni de zile spre centrul strategic Pokrovsk.

Analiştii au afirmat că distragerea atenţiei forţelor ruse din est a fost unul dintre obiectivele operaţiunii ucrainene Kursk.

Însă, până în prezent, nu a existat niciun indiciu de încetinire în est.

Forţele ruse se aflau la 10 kilometri de periferia oraşului Pokrovsk şi la aproximativ 6 kilometri de oraşul Myrnohrad din apropiere, potrivit oficialilor locali.

„Dacă obiectivul a fost deturnarea efortului rusesc din Donbas, acesta a eşuat până acum”, a declarat Yohann Michel, un expert militar francez şi cercetător la Institutul IESD din Lyon, Franţa.

Lasă un răspuns