Mai mulţi parlamentari turci s-au luat la bătaie în plen, provocând haos în Parlament

Spread the love

Sursa foto: AP Parlamentul Turciei a fost cuprins de haos după ce o bătaie masivă a izbucnit între parlamentari, provocată de un schimb de replici tensionat legat de un deputat al opoziţiei încarcerat, Can Atalay, care fusese lipsit de imunitatea parlamentară, scrie The Guardian.

Confruntarea a început când Ahmet Şık, membru al Partidului Muncitorilor din Turcia (TIP), de stânga, a acuzat Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) de guvernământ că l-a etichetat pe Atalay drept terorist, amplificând tensiunile prin numirea majorităţii guvernamentale drept ”cei mai mari terorişti” din ţară.

Vezi mai multe articole din categoria externe Confruntarea a devenit rapid fizică atunci când membrul AKP şi fost fotbalist, Alpay Özalan, l-a atacat pe Şık, declanşând o încăierare de 30 de minute care a implicat zeci de parlamentari.

Doi parlamentari au fost răniţi în altercaţie, ceea ce a forţat suspendarea sesiunii.

În ciuda haosului, parlamentul s-a reunit în cele din urmă şi a votat împotriva unei moţiuni a opoziţiei de a-i restabili mandatul parlamentar lui Atalay.

Atalay, avocat şi activist pentru drepturile omului, şi-a câştigat mandatul în alegerile din 2023 în timp ce făcea campanie din închisoare.

Eliminarea sa din parlament la începutul acestui an a urmat unei hotărâri judecătoreşti controversate care a confirmat condamnarea sa, ceea ce membrii opoziţiei au contestat cu fermitate.

Decizia recentă a Curţii Constituţionale, care a declarat eliminarea lui Atalay ”nulă şi neavenită”, a adăugat o complexitate suplimentară situaţiei.

Violenţa din parlament a fost larg condamnată, iar liderul principalului partid de opoziţie CHP, Özgür Özel, şi-a exprimat ruşinea faţă de evenimente.

Preşedintele parlamentului a anunţat că deputaţii responsabili pentru iniţierea bătăii vor fi sancţionaţi.

Incidentul reflectă diviziunile politice profunde din Turcia, în special în ceea ce priveşte tratamentul figuranţilor opoziţiei, pe care guvernul îi etichetează adesea drept terorişti.

Bătaia subliniază, de asemenea, tensiunile persistente dintre susţinătorii preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan şi opoziţie, care au adus Turcia aproape de o criză constituţională în ultimii ani.

Lasă un răspuns