Andreea Soare Incursiunea ucrainenilor în Kursk reprezintă cea mai mare lovitură la adresa Kremlinului de la insurecţia condusă de fostul aliat al lui Vladimir Putin, Evgheni Prigojin, din iunie 2023.
Dmitri Oreşkin, analist politic rus, a declarat pentru Kyiv Independent că această incursiune a „provocat daune semnificative pentru prestigiul lui Putin”.
Retragerea trupelor Kremlinului din regiunea Kursk este similară cu retragerea ruşilor din Harkov şi Herson, din 2022, când Putin a fost nevoit să mobilizeze recruţi pentru a putea ţine liniile ofensive, notează Monitorul Apărării şi Securităţii.
Vezi mai multe articole din categoria externe Astfel, analiştii cred că lipsa trupelor ruseşti necesare pentru a controla incursiunea ucrainenilor în Kursk va duce la o nouă mobilizare militară în Rusia.
Vladimir Putin a tot amânat această mobilizare din cauza temerii provocării unei instabilităţi interne, întrucât s-a observat o scădere a numărului persoanelor care vor să lupte în Ucraina.
Mai mult decât atât, acum Kremlinul se confruntă şi cu critici din partea ruşilor care susţin războiul din Ucraina, dar care cred că Moscova nu a fost pregătită să-şi protejeze graniţa şi a creat un sistem militar incapabil să susţină războiul.
Un alt analist rus, care a vorbit pentru Kyiv Independent în condiţii de anonimitate, a mai declarat că deşi incursiunea ucrainenilor în Rusia este posibil să nu provoace instabilitate la nivel intern, Putin se va vedea nevoit să trimită mai multe rezerve militare în apropiere de graniţa cu Ucraina, pentru a împinge înapoi forţele ucrainene, iar acest lucru va avea consecinţe pe termen lung asupra invaziei despre care Putin credea, la început, că va fi „uşoară şi rapidă”, dar care s-a dovedit a fi lungă şi complicată pentru Kremlin.
Între timp, Kremlinul încearcă să controleze informaţiile privind incursiunea ucrainenilor în Rusia şi să minimalizeze consecinţele acesteia.
În urmă cu câteva zile, mii de utilizatori ai platformei Youtube au transmis că nu pot accesa platforma şi acelaşi lucru pare să se întâmple şi cu aplicaţia de mesaje Signal.
John Bolton, fostul consilier pe securitate naţională al lui Donald Trump, crede că „ucrainenii au o victorie în ceea ce priveşte propaganda.
Totul a fost neaşteptat.
Este clar că au văzut un gol în apărarea ruşilor, pentru că poziţiile lor nu erau acoperite suficient.
Ruşii nu se aşteptau la un atac la graniţă pentru că au crezut că presiunea Occidentului pe ucraineni să nu atace Rusia va continua”.
Acesta spune că atacul ucrainenilor este o lovitură cu atât mai mare pentru imaginea lui Putin cu cât în această regiune, Kursk, a avut loc cea mai mare bătălie din istorie, când 6.
000 de tancuri, 2 milioane de militari şi 4.
000 de avioane au fost folosite în lupta care a pus capăt ofensivei germane pe frontul de est, în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Atunci, ruşii aveau o apărare extrem de puternică, pregătită timp de luni de zile.
Acum, însă, au fost luaţi prin surprindere de doar câteva unităţi ucrainene.
„Cred, însă, că există şi pentru ucraineni un pericol, dacă încercă să păstreze controlul a ceea ce au ocupat până acum, pentru că s-ar putea confrunta cu cea mai bună controfensivă rusească pe care aceştia o pot pune la cale.
Această victorie s-ar putea transforma într-o înfrângere.
Nu ştim de unde au fost luate aceste trupe (n.
r.
ucrainene) pentru a fi folosite aici.
Poate au venit din Donbas; poate acolo ucrainenii sunt expuşi.
Sunt multe necunoscute aici”, a mai spus Bolton.