Cifrele îl contrazic pe Donald Trump. Europa cheltuieşte mai mult decât SUA în ajutorul oferit Ucrainei

Spread the love

Magnatul a revenit la subiectul său favorit (scoaterea Americii din NATO) în timpul interviului cu Elon Musk, avertizând că Washingtonul nu mai garantează sprijin militar pentru Bătrânul Continent pe motiv că Europa contribuie insuficient la ajutorul acordat Ucrainei.

Cifrele îl contrazic pe Donald Trump.

Europa cheltuieşte mai mult decât SUA în ajutorul oferit Ucrainei Cheltuie Statele Unite mai mult decât Europa pentru a sprijini Ucraina şi pentru a asigura securitatea Bătrânului Continent? Donald Trump este convins de acest lucru, este unul dintre punctele sale forte de propagandă şi a revenit să vorbească despre asta în cadrul interviului acordat patronului platformei X, Elon Musk (revenirea lui Trump pe platformă a însemnat într-o singură zi o creşte cu 1.

042.

021 de urmăritor noi): „UE profită de noi în comerţ şi îi apărăm cu NATO: ar trebui să plătească la fel ca noi pentru Ucraina”, a scandat candidatul republican, la fel cum făcuse deja în multe alte ocazii.

Este această afirmaţie susţinută de cifre? Se pare că nu.

Vezi mai multe articole din categoria economic „Ucraina support tracker” este o bază de date ţinută de Institutul de Economie din Kiel (Germania) care înregistrează şi analizează ajutorul care a sosit la Kiev de la începutul conflictului.

Numărarea ia în considerare toate fluxurile de intrare: ajutor militar, financiar şi umanitar.

Le „despachetează” pe stat individual dar le şi agregează pe familii mai numeroase (Europa, Statele Unite, Japonia.

.

.

).

Graficele care însoţesc analiza datelor vorbesc clar: nu numai că sprijinul european pentru Ucraina a fost mai solid decât cel al Washingtonului până în prezent, dar şi fondurile promise pentru viitor sunt în prezent mai mari.

Contul general spune că Europa a trimis guvernului de la Kiev 110,2 miliarde de euro.

Contul – precizează analiştii din Kiel – însumează nu doar finanţările plătite de guvernele individuale şi Bruxelles, ci şi cele garantate de statele non-UE care s-au alăturat lui Zelenski (Marea Britanie, Norvegia, Islanda, Elveţia).

La ultimul summit privind bugetul comunităţii, s-au promis încă 77 de miliarde.

Până în prezent, Statele Unite au pus pe masă „doar” 75,1 miliarde, iar Congresul a aprobat, cu mare dificultate, un alt „pachet”, de 23,3 miliarde.

Mai exact, tipul de sprijin care a sosit la Kiev din SUA şi Europa este profund diferit.

Washingtonul a garantat în mare măsură efortul militar al Kievului: două treimi din ajutorul său a constat în armament, restul – în ajutor financiar.

Proporţia este inversată de cealaltă parte a Atlanticului.

UE – neavând armată şi nici buget militar – şi-a concentrat toate eforturile în domeniul financiar şi umanitar.

Compoziţia ajutorului este însă foarte diferită, în funcţie de state.

Germania, de exemplu, a oferit 10 miliarde de ajutoare militare, 9 au venit de la Marea Britanie, iar 6,4 de Danemarca.

În plus, un element statistic relevant: în raport cu PIB-ul, ţările care au susţinut cel mai mult Ucraina sunt cele din apropierea graniţei de est.

În ordine: Danemarca, Estonia, Lituania, Letonia, Finlanda, Polonia (între 2 şi 1,5% din PIB).

 

Lasă un răspuns