Zelenski: Atacul de la Kursk va exercita presiuni asupra Rusiei şi va „restabili dreptatea”

Spread the love

Laura Buciu Laura Buciu Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a lansat o incursiune pe teritoriul Rusiei pentru a „restabili dreptatea” şi a pune presiune pe forţele Moscovei, în prima sa recunoaştere a ofensivei surprinzătoare a Kievului în regiunea vestică Kursk.

Imagine cu caracter ilustrativ Duminică, forţele Moscovei se aflau în a şasea zi de luptă intensă împotriva celei mai mari incursiuni a Kievului pe teritoriul Rusiei de la începutul războiului, care a lăsat vulnerabile părţile sud-vestice ale Rusiei înainte de sosirea întăririlor, scrie Reuters.

Autorităţile ruse s-au grăbit să evacueze locuitorii şi au impus sâmbătă un regim de securitate extins în trei regiuni de frontieră, după atacul care, potrivit analiştilor militari, a luat Kremlinul prin surprindere.

Vezi mai multe articole din categoria externe Belarus, un aliat ferm al Moscovei, a trimis, de asemenea, mai multe trupe la graniţa sa cu Ucraina, acuzând Kievul de încălcarea spaţiului său aerian.

În discursul său video nocturn, Zelenski a declarat că a discutat despre operaţiune cu comandantul ucrainean de vârf Oleksandr Syrskyi, promiţând să răspundă la fel după ce Rusia a lansat invazia la scară largă a vecinului său în februarie 2022.

„Astăzi, am primit mai multe rapoarte de la comandantul-şef Syrskyi cu privire la liniile de front şi la acţiunile noastre de a împinge războiul pe teritoriul agresorului”, a declarat el sâmbătă noaptea.

„Ucraina dovedeşte că poate într-adevăr să restabilească dreptatea şi asigură exact tipul de presiune care este necesar – presiunea asupra agresorului”.

Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că a distrus 14 drone ucrainene şi patru rachete balistice tactice Tochka-U peste noapte deasupra regiunii Kursk şi 18 drone deasupra altor regiuni ruseşti pe care Ucraina le atacă frecvent.

Într-o declaraţie, aceasta a calificat incursiunea terestră drept „barbară” şi a afirmat că nu are niciun sens din punct de vedere militar.

Ucraina a ocupat cel mult câteva zeci de kilometri pătraţi de teritoriu rusesc fără a-l revendica, în timp ce Rusia controlează mai mult de 100.

000 de kilometri pătraţi din teritoriul ucrainean recunoscut la nivel internaţional.

Generalul rus de rang înalt, Valery Gerasimov, a declarat miercuri că atacurile au fost oprite, dar Rusia nu a împins forţele ucrainene înapoi peste graniţă.

Bloggeri militari ruşi au declarat că situaţia s-a stabilizat după întăririle Rusiei, deşi au afirmat că Ucraina îşi consolidează rapid forţele.

Lasă un răspuns