Arde centrala nucleară de la Zaporojie. Ucraina şi Rusia se acuză reciproc

Spread the love

Laura Buciu Laura Buciu Arde centrala nucleară de la Zaporojie.

Ucraina şi Rusia se acuză reciproc Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc că au provocat, duminică, un incendiu în incinta celei mai mari centrale nucleare din Europa, aflată acum sub ocupaţie rusă, Zaporojie, în Ucraina, fără ca vreo parte să raporteze semne de radiaţii crescute.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară al ONU, care este prezent la vasta instalaţie cu şase reactoare, a declarat că experţii săi au văzut un fum puternic şi întunecat provenind din zona de nord a centralei, situată în sudul Ucrainei, în urma mai multor explozii.

Vezi mai multe articole din categoria externe „Aceste atacuri nesăbuite pun în pericol siguranţa nucleară la centrală şi cresc riscul unui accident nuclear.

Ele trebuie să înceteze acum”, a avertizat şeful AIEA, Rafael Grossi, într-o declaraţie separată, fără a atribui vina pentru atac.

Incendiul are loc la mai puţin de o săptămână după ce forţele ucrainene au lansat cea mai mare incursiune pe teritoriul Rusiei de la începutul războiului în 2022, o mişcare surpriză care a adus conflictul într-o nouă fază, după săptămâni de câştiguri ale Moscovei pe câmpul de luptă.

Agenţiile de presă de stat ruse, TASS şi RIA, au citat compania de energie nucleară a ţării, Rosatom, afirmând că incendiul principal a fost stins cu puţin timp înainte de miezul nopţii de duminică.

RIA, citând Rosatom, a declarat că un atac cu dronă a declanşat incendiul la turnul de răcire, fără a furniza dovezi.

Compania ucraineană de energie nucleară Energoatom a declarat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că unul dintre turnurile de răcire şi alte echipamente au fost avariate.

Agenţia rusă TASS a raportat, de asemenea, citând declaraţia Rosatom, că un turn de răcire a fost avariat.

Citând reprezentanţi locali ai Ministerului Rus pentru Situaţii de Urgenţă, TASS a declarat că este vorba despre un turn nefuncţional.

Grossi a declarat că agenţia a solicitat „acces imediat” la turnul de răcire pentru a evalua daunele.

Nu a existat niciun răspuns imediat din partea Moscovei sau a Kievului la declaraţia lui Grossi.

Rusia a preluat centrala de la Ucraina la scurt timp după ce şi-a lansat invazia la scară largă asupra vecinului său mai mic în 2022, un atac descris de Moscova drept o „operaţiune specială”.

Cele şase reactoare nucleare ale centralei sunt în stare de oprire la rece.

Lasă un răspuns