Australia va începe să producă arme ghidate împreună cu SUA anul viitor

Spread the love

Laura Buciu Laura Buciu Australia va începe să producă arme ghidate împreună cu SUA anul viitor pentru a spori aprovizionarea aliaţilor din Indo Pacific şi pentru a spori prezenţa militară americană în ţară, inclusiv avioane de bombardament, au declarat cele două naţiuni după discuţiile anuale privind apărarea.

Australia va începe să producă arme ghidate împreună cu SUA anul viitor Australia şi Statele Unite lucrează deja la modernizarea bazelor aeriene din nordul şi vestul Australiei, care sunt mai aproape de potenţialele puncte de conflict cu China în Marea Chinei de Sud decât capitala Australiei, Canberra.

După discuţiile anuale AUSMIN din Annapolis, Maryland, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că va exista o creştere a prezenţei forţelor americane rotative în Australia, scrie Reuters.

„Acest lucru va însemna mai multe avioane de patrulare maritimă şi avioane de recunoaştere care vor opera din bazele din nordul Australiei.

Aceasta va însemna, de asemenea, desfăşurări mai frecvente de bombardiere rotative”, a spus el.

Vezi mai multe articole din categoria externe În cuvântul său de deschidere, Austin a declarat că cei doi aliaţi se confruntă cu provocări de securitate comune, inclusiv „comportamentul coercitiv” al Chinei.

O declaraţie comună publicată după discuţiile AUSMIN şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la activitatea militară chineză în jurul Taiwanului şi la pretenţiile maritime excesive ale Chinei în Marea Chinei de Sud.

Aceştia „şi-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la comportamentul periculos şi escaladator al Chinei faţă de navele filipineze care operează în mod legal în zona economică exclusivă a Filipinelor”.

În Australia nu există baze militare americane, însă oraşul Darwin din nordul ţării găzduieşte o forţă de rotaţie a puşcaşilor marini americani timp de şase luni pe an, iar SUA construiesc facilităţi pentru puşcaşii săi marini şi escadrilele aeriene vizitatoare în cadrul bazelor australiene.

Ministrul australian al apărării, Richard Marles, a declarat că prezenţa forţelor Statelor Unite în Australia contribuie la descurajare în regiunea Indo-Pacific şi că va exista o colaborare mai strânsă în ceea ce priveşte fabricarea de arme ghidate în Australia.

Australia va începe anul viitor fabricarea în comun a rachetelor ghidate, inclusiv a sistemelor de rachete cu lansare multiplă ghidată (GMLRS) utilizate în Ucraina.

Australia testează, de asemenea, o rachetă de croazieră cu atac hipersonic (HACM) împreună cu Statele Unite, pe care Australia a declarat că va lua în considerare introducerea pe teren ca prima sa armă hipersonică pentru avioanele de luptă, se arată în declaraţia comună.

„Prezenţa forţei americane în naţiunea noastră oferă o oportunitate enormă de a lucra cu vecinii noştri din regiune”, a declarat Marles.

Japonia va intensifica exerciţiile cu puşcaşii marini americani în Darwin, în timp ce Australia şi SUA vor desfăşura exerciţii regulate în zona economică exclusivă a Filipinelor, se arată în declaraţie.

Declaraţia a menţionat pentru prima dată teritoriul strategic al Australiei din Oceanul Indian, Insulele Cocos, afirmând că Statele Unite au salutat modernizările planificate ale infrastructurii australiene în această zonă şi au sprijinit Australia în finalizarea acestor lucrări.

Insulele Cocos, cu o populaţie de 600 de locuitori, se află la 3.

000 km vest de continentul australian şi este descris de Forţele de apărare australiene ca fiind esenţial pentru operaţiunile sale de supraveghere maritimă în Oceanul Indian, unde China intensifică activitatea submarinelor.

Australia a declarat că va începe construcţia unui aerodrom extins pe insulă în acest an, pentru a putea transporta aeronave militare mai grele, inclusiv avioanele P-8A Poseidon de vânătoare de submarine.

Lasă un răspuns