Turmenic latte este numit și lapte auriu și de obicei este făcut doar din lapte și turmenic, însă de-a lungul timpului s-au adăugat și îndulcitori ca mierea sau condimente ca ghimbir și scorțișoară.
Acest amestec era folosit și ca tratament, deoarece are proprietăți antiinflamatorii puternice, fiind adesea folosit pentru tuse și răceală.
Turmenicul este un condiment folosit în bucătăria asiatică.
Componenta sa activă, curcumina, este cunoscută pentru puternicele proprietăți antioxidante și utilizată de secole în medicina ayurvedică.
Acești antioxidanții protejează celulele de stresul oxidativ, iar dietele bogate în antioxidanți pot reduce riscul de infecții și boli.
Turmenicul are de asemenea numeroase beneficii pentru om, câteva dintre acestea fiind:1.
Susține sănătatea creieruluiTurmericul poate îmbunătăți memoria și sănătatea creierului.
Curcumina stimulează substanțele chimice din creier care sprijină memoria și este asociată cu un risc mai mic de demență și Alzheimer.
Ea crește nivelul factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF), esențial pentru formarea de noi conexiuni neuronale.
2.
Îmbunătățește digestiei și susține sănătătatea intestinalăCurcumina are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și antimicrobiene, benefice pentru digestie și sănătatea intestinului.
Ghimbirul din turmeric latte accelerează golirea stomacului, reducând balonarea și greața.
Turmericul crește producția de bilă, îmbunătățind digestia grăsimilor, și protejează ficatul în cazul leziunilor hepatice.
3.
Îmbunătățește starea de spiritCurcumina poate ameliora simptomele depresiei, crescând nivelurile de BDNF și stimulând starea de spirit.
Turmericul are potențialul de a contracara efectele negative ale depresiei asupra creierului.
4.
Protejează sănătatea inimiiCurcumina protejează inima prin îmbunătățirea funcției endoteliale și reducerea inflamației.
Inhibă citokinele inflamatorii asociate bolilor cardiovasculare și sprijină funcționarea optimă a celulelor endoteliale din vasele de sânge.
5.
Influențează în mod pozitiv calitatea somnuluiO porție de turmeric latte seara poate relaxa mintea și corpul, contribuind la un somn mai odihnitor.
Băuturile calde, în general, au un efect calmant și pot reduce anxietatea.
6.
Susține imunitateaProprietățile antiinflamatorii, antioxidante și antimicrobiene ale curcuminei întăresc sistemul imunitar.
Turmeric latte este folosit tradițional în medicina ayurvedică pentru răceală și gripă, curcumina stimulând celulele imunitare esențiale și răspunsul anticorpilor.
Aceasta poate reduce simptomele răcelii și durerile în gât.
Laptele cu turmeric (haldi doodh) este un element tradițional în dieta ayurvedică și bucătăria indiană.
Acesta este obținut prin combinarea turmericului (pudră sau rădăcină proaspătă) cu lapte (de vacă sau vegetal).
Ingredientele adăugate pentru a intensifica aroma includ piper negru, ghimbir, scorțișoară și miere.
Turmenic latte poate fi făcut foarte ușor de pregătit acasă.
Ingrediente:• 120 ml lapte (de vacă sau vegetal: cocos, migdale, caju, soia, orez, ovăz)• 1 linguriță turmeric pudră• 1/2 linguriță pudră de ghimbir• 1/2 linguriță scorțișoară• 1 praf de piper negru macinat Preparare:• Amestecați toate ingredientele într-o cratiță și aduceți la fierbere.
• Reduceți focul și fierbeți 10 minute pentru a combina aromele.
• Strecurati și savurați.
Adăugați miere pentru a îndulci, dacă gustul este prea intens.
CITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro