LIVE TEXT  Tensiuni şi exerciţii militare în Orientul Mijlociu: Iran, Israel şi Hezbollah

Spread the love

Tensiuni şi exerciţii militare în Orientul Mijlociu: Iran, Israel şi Hezbollah Casa Albă: Vom apăra Israelul, dar nu dorim ca acest conflict să escaladeze sau să se extindă.

În conformitate cu anunţul Consiliului de Informare al Guvernului privind închiderea Teheranului miercuri, 7 august, şedinţa plenului deschis al Majlis nu va avea loc mâine şi va fi închisă.

Vezi mai multe articole din categoria externe IDF: Sirenele au sunat în nordul Israelului.

Hezbollah din Liban atacă cu drone nordul Israelului.

Autorităţile israeliene blochează accesul palestinienilor la asistenţă medicală în Cisiordania.

Casa Albă: Urmărim ameninţările Iranului de a asasina oficiali americani şi aceasta este o chestiune de securitate naţională CBS, citând oficiali americani, a anunţat că numărul răniţilor în atacul asupra bazei Ain al-Asad este de 7 persoane.

Iranul a emis notificări NOTAM pentru miercuri (11:30 – 14:30) şi joi (04:30 – 07:30) din cauza unor exerciţii militare care includ lansări de rachete de lungă distanţă.

În acelaşi timp, Garda Revoluţionară Iraniană (IRGC) a anunţat exerciţii militare în vestul Iranului, în apropierea oraşului Sarpolzahab, care ar putea fi însoţite de  explozii.

Într-un context internaţional tensionat, surse citate de Reuters au relatat că preşedintele rus Vladimir Putin a cerut Iranului să evite victimele civile în răspunsul său la Israel.

De asemenea, serviciile de informaţii americane au detectat mişcări iraniene care sugerează posibilitatea unui atac iminent, conform CNN.

În ceea ce priveşte reacţia internaţională, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a criticat dur poziţia premierului israelian Benjamin Netanyahu, afirmând că acesta nu doreşte un armistiţiu şi insistă asupra acestuia în toate negocierile.

Nasrallah a subliniat că Iranul este obligat să lupte în urma asasinării liderului Hamas, Ismael Haniyeh, la Teheran şi a avertizat că Israelul nu mai este la fel de puternic ca înainte.

De asemenea, Nasrallah a ameninţat că toate fabricile israeliene din nord ar putea fi distruse într-o oră, dacă Hezbollah ar dori acest lucru, şi a declarat că dronele sale au reuşit să ajungă în Acre, în ciuda vigilenţei israeliene.

Pe de altă parte, Iranul a negat raporturile privind arestări interne după asasinarea lui Haniyeh, respingând acuzaţiile de existenţă a „trădătorilor” în ţară.

Nasrallah a declarat că Iranul, Yemenul şi Hezbollah vor răspunde asasinării lui Haniyeh şi a lui Fouad Shukar.

În Statele Unite, secretarul Apărării, Lloyd Austin, a avut discuţii toată noaptea cu oficialii americani, inclusiv cu preşedintele Joe Biden, pentru a evalua situaţia şi a coordona răspunsul la criza din Orientul Mijlociu.

 

Lasă un răspuns