LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 894. Armata ucraineană susţine că a lovit cu succes un submarin rusesc şi un sistem S-400 în Crimeea

Spread the love

Războiul din Ucraina, ziua 894.

Armata ucraineană susţine că a lovit cu succes un submarin rusesc şi un sistem S-400 în Crimeea Kyrylo Budanov, şeful serviciilor de informaţii ucrainene, a declarat în cadrul programului de ştiri TSN că Ucraina şi Rusia sunt incapabile să dezmembreze complet infrastructurile energetice ale fiecărei părţi.

Potrivit lui Budanov, ambele naţiuni se bazează pe o vastă reţea energetică din era sovietică, ceea ce le limitează capacitatea de a distruge complet sistemele energetice ale adversarului.

Vezi mai multe articole din categoria externe Unul dintre cei reţinuţi este membru al Consiliului Local Dnipro, iar altul este un oficial din consiliul oraşului Yuzhne, un oraş din regiunea Odesa.

Aceasta este prima tranşă din 2024, în cadrul unui nou acord financiar între Ucraina şi Banca Mondială.

Oficialii militari britanici au avertizat că Rusia ar putea monitoriza instruirea soldaţilor ucraineni.

Un manual militar britanic dezvăluie că informaţiile ruseşti şi-au manifestat un interes deosebit pentru Operaţiunea Interflex, iniţiativa condusă de Marea Britanie care antrenează aproximativ 34.

000 de recruţi ucraineni.

Ministrul japonez al Justiţiei, Ryuji Koizumi, a ajuns în Ucraina pe 5 august pentru a discuta despre colaborarea în reformele judiciare şi combaterea corupţiei.

Michael McElgunn, comisar adjunct al forţelor de poliţie naţionale din Irlanda, a declarat că sunt îngrijoraţi în mod special de anumite state care desfăşoară activităţi de spionaj cu intenţii maliţioase pe teritoriul suveran.

Guvernul de tranziţie al Mali a anunţat pe 4 august că rupe relaţiile diplomatice cu Ucraina, acuzând-o de sprijinirea coaliţiilor de rebeli.

Colonelul Abdoulaye Maiga, purtătorul de cuvânt al guvernului, a făcut această declaraţie.

„Dacă doriţi să ajutaţi opoziţia rusă, societatea rusă şi Rusia în ansamblu, salvaţi Ucraina de Putin,” a declarat Ilya Yashin în timpul unui livestream, imediat după eliberarea sa într-un schimb istoric de prizonieri.

Pe 3 august, armata ucraineană a anunţat că un atac cu rachete efectuat cu o zi înainte a scufundat un submarin al Flotei Ruse din Marea Neagră şi a avariat un sistem de apărare aeriană S-400 în Crimeea ocupată de Rusia.

Atacul ar fi vizat şi „avariat semnificativ” patru lansatoare ale avansatului sistem de apărare aeriană S-400 Triumph.

Submarinul în cauză, identificat ca fiind clasa Kilo Rostov-pe-Don, ar fi fost scufundat în portul Sevastopol ca rezultat direct al loviturii.

Acest submarin, evaluat la 300 de milioane de dolari şi capabil de a lansa rachete de croazieră Kalibr, fusese anterior avariat într-un atac cu rachete în septembrie, dar fusese reparat.

Aceste afirmaţii au fost făcute într-o declaraţie pe Telegram de către Statul Major General al Ucrainei, care a subliniat lovitura de succes asupra submarinului Rostov-pe-Don.

The Kyiv Independent nu a putut verifica independent aceste informaţii.

Ministerul Apărării al Rusiei nu a răspuns încă la aceste rapoarte.

Între timp, pe 2 august, locuitorii din Crimeea au raportat mai multe explozii în Sevastopol, Simferopol şi Evpatoria, conform canalului de Telegram Crimean Wind.

De la începutul invaziei Rusiei, Ucraina a vizat de mai multe ori navele ruseşti, rezultând în pierderea sau dezactivarea a aproximativ 30% din Flota Rusiei din Marea Neagră, conform surselor militare ucrainene.

Aceste lovituri eficiente au obligat Moscova să relocheze o parte semnificativă a forţelor sale navale din Crimeea în oraşul-port rus Novorossiisk, care a devenit acum un port cheie pentru Flota Rusiei din Marea Neagră.

Această dezvoltare subliniază eforturile strategice continue ale Ucrainei de a diminua capacităţile navale ruseşti şi de a exercita presiune asupra teritoriilor ocupate.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat pe 4 august că prima serie de avioane de luptă F-16 a sosit în Ucraina şi este deja folosită de piloţii ucraineni, informează The Kyiv Independent.

Zelenski şi-a exprimat mândria faţă de piloţii care stăpânesc şi utilizează aceste aeronave, subliniind importanţa acestui eveniment pentru apărarea aeriană a Ucrainei.

Într-o postare pe reţelele de socializare în care arăta avioanele într-o locaţie nedivulgată, Zelenski a sărbătorit şi Ziua Forţelor Aeriene ale Ucrainei şi a acordat distincţii de stat.

El a subliniat eforturile diplomatice extinse făcute de la începutul invaziei Rusiei pentru a întări forţele aeriene ale Ucrainei.

În ciuda faptului că iniţial s-au confruntat cu rezistenţă şi au auzit adesea cuvântul ”imposibil” ca răspuns la cererile lor, Ucraina a reuşit acum să obţină avioanele, marcând un moment semnificativ.

Zelenski a mulţumit Danemarcei, Olandei şi Statelor Unite pentru sprijinul lor şi pentru acceptarea cererii Ucrainei pentru aceste aeronave.

General Dynamics F-16 Fighting Falcon, un avion american de superioritate aeriană, a fost o cerere esenţială din partea Kievului de la începutul invaziei.

Ucraina a primit avioanele F-16 la un an după formarea ”coaliţiei de avioane de luptă” condusă de Danemarca şi Olanda la summitul NATO din Vilnius, în iulie 2023.

Ucrainei i s-au promis cel puţin 79 de avioane F-16 de la diverse ţări, inclusiv Olanda, Danemarca, Norvegia şi Belgia.

Raporturile indică faptul că prima serie de avioane a inclus şase jeturi din Olanda, Ucraina primind un total de 10 avioane F-16 până la sfârşitul lunii iulie.

Acest eveniment reprezintă un pas semnificativ în întărirea capacităţilor de apărare ale Ucrainei împotriva agresiunii continue a Rusiei.

Lasă un răspuns