Guvernul australian ridică nivelul ameninţării teroriste la „probabil”

Spread the love

Guvernul australian a ridicat nivelul de ameninţare teroristă a ţării de la „posibil” la „probabil”, în timp ce oficialii din domeniul securităţii avertizează asupra unui risc crescut de violenţă, scrie The Guardian.

Guvernul australian ridică nivelul ameninţării teroriste la „probabil” Premierul Anthony Albanese a făcut anunţul luni la Canberra.

Surse din serviciile de informaţii au declarat că decizia de a creşte nivelul de ameninţare nu a fost declanşată de o singură problemă sau ideologie, ci că s-a remarcat o creştere generală a polarizării în Australia şi în alte ţări occidentale.

Nivelul ameninţării teroriste a fost modificat ultima dată în noiembrie 2022, când a fost coborât la „posibil”.

Vezi mai multe articole din categoria externe „Vreau să reasigur australienii că probabil nu înseamnă inevitabil şi nu înseamnă că există informaţii despre o ameninţare sau un pericol iminent”, a declarat Albanese.

„Dar sfatul pe care l-am primit este că tot mai mulţi australieni îmbrăţişează o gamă mai diversă de ideologii extreme şi este responsabilitatea noastră să fim vigilenţi”, a adăugat el.

Nivelul „probabil” înseamnă că oficialii de securitate consideră că „există o şansă mai mare de 50% de a avea loc un atac pe uscat sau de a planifica un atac în următoarele douăsprezece luni”.

Avizul oficial avertizează cu privire la potenţialul de „creştere a actelor de violenţă motivate politic, inclusiv a terorismului, în toate spectrele ideologice”.

Lasă un răspuns