Criza politică din Bulgaria se adânceşte. Ţara se îndreapta spre a şaptea rundă de alegeri în trei ani

Spread the love

Bulgaria se îndreaptă spre al şaptelea scrutin parlamentar din 2021, adâncind impasul politic al ţării balcanice şi periclitând şi mai mult potenţiala sa aderare la zona euro, a anunţat luni preşedintele ţării.

Criza politică din Bulgaria se adânceşte.

Ţara se îndreapta spre a şaptea rundă de alegeri în trei ani Ultimul scrutin, care a avut loc în iunie pentru a coincide cu alegerile europene, nu a produs un câştigător şi niciuna dintre noile forţe şi actori politici care au apărut în ultimii ani nu a fost în măsură să formeze un guvern stabil, scrie Politico.

Bulgaria, cel mai sărac membru al Uniunii Europene în funcţie de PIB-ul pe cap de locuitor, a fost zguduită de instabilitate politică din 2020, când au izbucnit proteste la nivel naţional împotriva liderilor oligarhici care preluaseră controlul asupra instituţiilor statului.

Vezi mai multe articole din categoria politic Combinată cu inflaţia ridicată şi cu dezinformarea rusă mereu răspândită, blocajul politic a întârziat aderarea Bulgariei la zona euro.

Deşi politicienii încearcă să pregătească ţara pentru aderarea din vara anului viitor, analiştii au declarat pentru Politico că ianuarie 2026 este cea mai apropiată dată realistă pentru aderarea Bulgariei la euro.

Trei partide politice diferite au primit oportunitatea de a forma o coaliţie în Adunarea Naţională bulgară după votul din iunie.

Niciuna dintre formaţiuni nu a reuşit să formeze o majoritate.

Lasă un răspuns