Acuzaţii de fraudă şi proteste în Venezuela după anunţarea rezultatelor la alegeri

Spread the love

Mii de venezueleni au protestat sâmbătă în întreaga ţară faţă de rezultatele oficiale ale alegerilor, care l-au dat drept câştigător pe Nicolas Maduro, scrie Reuters.

Acuzaţii de fraudă şi proteste în Venezuela după anunţarea rezultatelor la alegeri Autoritatea electorală a Venezuelei, criticată pentru favorizarea socialiştilor aflaţi la putere, l-a proclamat pe Maduro câştigător al scrutinului de duminica trecută, declarând luni că acesta a obţinut 51%, faţă de 46% pentru candidatul opoziţiei Edmundo Gonzalez.

Vineri, autoritatea a reafirmat o marjă similară.

Publicarea rezultatului alegerilor a declanşat acuzaţii de fraudă şi proteste pe scară largă.

Ulterior, forţele de securitate au reprimat protestele pe care guvernul lui Maduro le-a catalogat drept parte a unei tentative de lovitură de stat susţinută de SUA.

Vezi mai multe articole din categoria externe Maduro a afirmat că aproximativ 2.

000 de persoane au fost reţinute în legătură cu „infracţiunile” din timpul protestelor.

Susţinătorii opoziţiei au mărşăluit pentru a cere dreptate, încurajaţi de prezenţa liderului Maria Corina Machado, care s-a alăturat sâmbătă demonstranţilor pe străzile din Caracas.

Susţinătorii s-au bucurat să o vadă pe Machado pe străzi, după ce ea a declarat joi într-un editorial pentru Wall Street Journal că se ascunde şi că se teme pentru viaţa sa.

În afară de Caracas, au avut loc demonstraţii în oraşe precum Valencia, Maracaibo şi San Cristobal.

Naţiuni precum SUA şi Argentina l-au recunoscut deja pe Gonzalez drept câştigător al alegerilor, secretarul de stat american Antony Blinken citând joi „dovezi copleşitoare”.

Costa Rica, Ecuador, Panama şi Uruguay au concluzionat de asemenea vineri că Gonzalez a primit cele mai multe voturi.

Alţii ţări, inclusiv Rusia, China şi Cuba, l-au felicitat pe Maduro.

Lasă un răspuns