Americanii eliberaţi din închisorile ruseşti în cadrul unui schimb istoric au ajuns în SUA

Spread the love

Trei americani eliberaţi din închisorile ruseşti în cadrul unui acord de schimb istoric au aterizat în SUA, scrie Sky News.

Sursa foto: Facebook, President Joe Biden Evan Gershkovich, Alsu Kurmasheva şi Paul Whelan au făcut parte dintr-un acord prin care 24 de persoane au fost eliberate în cadrul celui mai mare schimb de prizonieri dintre Rusia şi Occident de după Războiul Rece.

Aceştia au fost întâmpinaţi în Maryland de preşedintele american Joe Biden şi de vicepreşedintele Kamala Harris.

Întrebat cu privire la îngrijorarea că acordul ar putea stimula detenţia americanilor în Rusia, Biden a declarat: „Nu cred în această idee că îi laşi pe aceşti oameni să putrezească în închisoare pentru că alţi oameni ar putea fi capturaţi.

” Vezi mai multe articole din categoria externe Schimbul complex a fost negociat cu Rusia şi alte câteva ţări în secret timp de mai bine de un an.

Întoarcerea celor trei americani are loc după ce alţi 13 deţinuţi occidentali au fost transportaţi cu avionul în Germania.

Opt prizonieri ruşi au fost eliberaţi din închisori din SUA, Germania, Norvegia, Slovenia şi Polonia în cadrul acordului.

Gershkovich, jurnalist la Wall Street Journal, a fost încarcerat pentru 16 ani la începutul acestei luni, după ce a fost condamnat pentru spionaj într-un proces considerat în general ca fiind motivat politic.

Alsu Kurmasheva are cetăţenie rusă şi americană şi este jurnalistă la Radio Europa Liberă-Radio Liberty.

Ea a fost reţinută în iunie 2023 şi ulterior acuzată de răspândirea de informaţii false despre armata rusă.

Fost puşcaş marin american, Paul Whelan se afla în arest în Rusia din decembrie 2018.

Acesta a fost găsit vinovat de spionaj şi condamnat la 16 ani într-o închisoare de maximă securitate.

Lasă un răspuns