Pentagonul anunţă că trei bărbaţi acuzaţi de complot în atacurile de la 11 septembrie au convenit să pledeze vinovaţi

Spread the love

Trei dintre bărbaţii acuzaţi de plănuirea atacurilor de la 11 septembrie 2001 asupra SUA au încheiat un acord de pre-judecată, anunţă Departamentul Apărării.

Pentagonul anunţă că trei bărbaţi acuzaţi de complot în atacurile de la 11 septembrie au convenit să pledeze vinovaţi Khalid Sheikh Mohammed, Walid bin Attash şi Mustafa al-Hawsawi sunt aşteptaţi să pledeze în faţa comisiei militare de la Guantanamo Bay chiar săptămâna viitoare, scrie Sky News.

Detaliile acordului nu au fost anunţate, însă ptrivit procurorilor citaţi de New York Times (NYT), cei trei inculpaţi au fost de acord să pledeze vinovat pentru o sentinţă de închisoare pe viaţă în loc să fie judecaţi pentru pedeapsa cu moartea.

Vezi mai multe articole din categoria externe Inculpaţii se află în custodia SUA din martie 2003.

Cei trei bărbaţi au fost acuzaţi de o serie de infracţiuni, printre care atac asupra civililor, crimă cu încălcarea legilor războiului, deturnare şi terrorism, potrivit BBC.

Procurorii au susţinut că Mohammed i-a prezentat lui Osama Bin Laden, liderul al-Qaeda, ideea de a deturna avioane şi de a le arunca în clădiri americane, iar ulterior a ajutat la recrutarea şi instruirea unora dintre deturnatori.

Procesul a fost amânat mai mult timp, în mare parte din cauza temerilor că aşa-numitele tehnici brutale de interogare, despre care criticii spun că sunt echivalente cu tortura, ar fi putut submina probele împotriva inculpaţilor.

Aproape 3000 de persoane au fost ucise în atentatele de la 11 septembrie 2001, în care atacatorii sinucigaşi au deturnat avioane şi au intrat în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, în sediul Pentagonului din Washingto.

Aceste evenimente au declanşat, ulterior, „războiul împotriva terorismului” şi invaziile din Afganistan şi Irak.

Lasă un răspuns