Războiul din Ucraina, ziua 890.
Zelenski: Rusia trebuie să fie prezentă la următorul summit de pace pentru a pune capăt războiului Statele Unite sprijină intenţia Ucrainei de a relua construcţia de unităţi nucleare suplimentare pe termen mediu, a anunţat ministrul adjunct al Energiei din Ucraina, Mykola Kolisnyk, la televiziunea ucraineană, relatează Ukrinform.
Vezi mai multe articole din categoria externe „Statele Unite ne sprijină în finalizarea unităţilor suplimentare şi a producţiei suplimentare.
Pe termen mediu şi lung, aceasta este o prioritate foarte importantă pentru Ucraina”, a declarat Kolisnyk.
Potrivit acestuia, parteneriatul Ucrainei cu Statele Unite nu se limitează la aprovizionarea cu combustibil.
Acesta implică, de asemenea, cooperarea cu companiile americane în ceea ce priveşte utilizarea tehnologiilor lor pentru industria nucleară a Ucrainei.
Ministrul ucrainean de Finanţe, Serhii Marchenko, şi directorul regional al Băncii Mondiale, Bob Saum, au semnat un nou acord financiar privind prima tranşă de 3,9 miliarde de dolari din partea Statelor Unite în 2024, raportează Kyiv Independent.
„Aceasta este prima tranşă de sprijin bugetar direct din partea Statelor Unite în 2024.
Suma planificată a asistenţei financiare din partea Statelor Unite pentru anul curent este de 7,8 miliarde de dolari”, se arată în declaraţie.
Casa Albă a refuzat să confirme livrarea primelor avioane de luptă F-16 către Ucraina din partea partenerilor.
Consilierul pentru securitate naţională a SUA, John Kirby, a fost întrebat dacă poate confirma informaţiile din mass-media cu privire la livrarea primelor avioane de luptă occidentale către Ucraina.
„Ar trebui să vorbiţi cu ucrainenii.
Cu siguranţă nu voi vorbi despre capacităţile de armament.
Voi adăuga doar că, pentru a reaminti, aşa cum am spus şi am spus la summitul NATO, că procesul de furnizare a avioanelor F-16 Ucrainei continuă să avanseze.
Am spus că acestea vor fi operaţionale până la sfârşitul verii.
Nu avem niciun motiv să ne îndoim de acest lucru”, a declarat acesta, notează Ukrainska Pravda.
Ucraina a primit primul său lot de avioane de luptă F-16 din Olanda, constând în şase aparate.
O sursă a informat The Times că şase avioane de luptă, care fac parte din eforturile de consolidare a apărării aeriene a Ucrainei, au sosit din Ţările de Jos, alte avioane urmând să sosească în curând din Danemarca, scrie Ukrainska Pravda.
Kievul nu a confirmat încă oficial sosirea mult-aşteptatelor avioane F-16 în Ucraina, dar Bloomberg a raportat acest lucru la 31 iulie.
De asemenea, Ţările de Jos nu au confirmat încă livrarea.
China şi-a ajustat controalele privind exporturile de drone militare, pe fondul criticilor tot mai puternice din partea SUA şi a aliaţilor săi cu privire la sprijinul acordat eforturilor de război ale Rusiei în Ucraina.
O serie de agenţii, inclusiv Comisia militară centrală, au adăugat dronele cu echipamente de măsurare de înaltă precizie pe o listă neagră, relatează Bloomberg.
Lista actualizată, publicată iniţial anul trecut, va intra în vigoare la 1 septembrie.
Guvernul preşedintelui Xi Jinping a emis directiva la câteva zile după ce ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a vizitat China pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina în 2022.
La 24 iulie, Kuleba a declarat că Beijingul rămâne „de neclintit” angajat faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.
Autorităţile penitenciare ruse au declarat la 31 iulie că Vladimir Kara-Murza, jurnalist rus încarcerat şi figură a opoziţiei, a fost mutat din colonia penală în care era deţinut către o destinaţie incertă, potrivit Kyiv Independent.
Kara-Murza, un editorialist colaborator al Washington Post, care a condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi a militat pentru sancţiuni occidentale împotriva Moscovei, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare în aprilie 2023.
Oficiali ai serviciului penitenciar din Rusia au informat Reuters că Kara-Murza a fost transferat din colonia IK-6 din Omsk, Siberia, fără a dezvălui noua sa locaţie.
Ucraina, alături de majoritatea ţărilor, consideră că Rusia trebuie să fie prezentă la un al doilea summit de pace în noiembrie pentru a pune capăt războiului, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski pentru presa franceză într-un interviu publicat pe 31 iulie, scrie Kyiv Independent.
Pe măsură ce războiul din Rusia intră în al treilea an, Kievul a declarat că intenţionează să invite un reprezentant rus la cea de-a doua conferinţă pentru a prezenta un plan de pace bazat pe formula de pace a lui Zelenski şi pe contribuţia internaţională.
Până în prezent, Rusiei nu i-a fost trimisă nicio invitaţie oficială, dar ministrul adjunct de externe rus, Mihail Galuzin, a declarat deja că Moscova nu va lua parte la eveniment.
Rusia nu a fost invitată la primul summit mondial pentru pace, care a avut loc în perioada 15-16 iunie în Elveţia.