LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 890. Zelenski: Rusia trebuie să fie prezentă la următorul summit de pace pentru a pune capăt războiului

Spread the love

Războiul din Ucraina, ziua 890.

Zelenski: Rusia trebuie să fie prezentă la următorul summit de pace pentru a pune capăt războiului China şi-a ajustat controalele privind exporturile de drone militare, pe fondul criticilor tot mai puternice din partea SUA şi a aliaţilor săi cu privire la sprijinul acordat eforturilor de război ale Rusiei în Ucraina.

O serie de agenţii, inclusiv Comisia militară centrală, au adăugat dronele cu echipamente de măsurare de înaltă precizie pe o listă neagră, relatează Bloomberg.

Lista actualizată, publicată iniţial anul trecut, va intra în vigoare la 1 septembrie.

Vezi mai multe articole din categoria externe Guvernul preşedintelui Xi Jinping a emis directiva la câteva zile după ce ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a vizitat China pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina în 2022.

La 24 iulie, Kuleba a declarat că Beijingul rămâne „de neclintit” angajat faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

Autorităţile penitenciare ruse au declarat la 31 iulie că Vladimir Kara-Murza, jurnalist rus încarcerat şi figură a opoziţiei, a fost mutat din colonia penală în care era deţinut către o destinaţie incertă, potrivit Kyiv Independent.

Kara-Murza, un editorialist colaborator al Washington Post, care a condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi a militat pentru sancţiuni occidentale împotriva Moscovei, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare în aprilie 2023.

Oficiali ai serviciului penitenciar din Rusia au informat Reuters că Kara-Murza a fost transferat din colonia IK-6 din Omsk, Siberia, fără a dezvălui noua sa locaţie.

Ucraina, alături de majoritatea ţărilor, consideră că Rusia trebuie să fie prezentă la un al doilea summit de pace în noiembrie pentru a pune capăt războiului, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski pentru presa franceză într-un interviu publicat pe 31 iulie, scrie Kyiv Independent.

Pe măsură ce războiul din Rusia intră în al treilea an, Kievul a declarat că intenţionează să invite un reprezentant rus la cea de-a doua conferinţă pentru a prezenta un plan de pace bazat pe formula de pace a lui Zelenski şi pe contribuţia internaţională.

Până în prezent, Rusiei nu i-a fost trimisă nicio invitaţie oficială, dar ministrul adjunct de externe rus, Mihail Galuzin, a declarat deja că Moscova nu va lua parte la eveniment.

Rusia nu a fost invitată la primul summit mondial pentru pace, care a avut loc în perioada 15-16 iunie în Elveţia.

 

Lasă un răspuns