Tensiuni în Orientul Mijlociu. Israelul creşte măsurile de securitate la ambasadele sale din toată lumea, după moartea liderului Hamas, Ismail Haniyeh. Rusia şi China condamnă atacul

Spread the love

Andreea Soare A fost o noapte plină de evenimente semnificative în Orientul Mijlociu, care ar putea intensifica şi mai multe conflictele şi războaiele din regiune.

Tensiuni în Orientul Mijlociu.

Israelul creşte măsurile de securitate la ambasadele sale din toată lumea, după moartea liderului Hamas, Ismail Haniyeh.

Rusia şi China condamnă atacul După moartea comandantului Hezbollah, Fuad Shukr, din Beirut, ca urmare a unui atac al armatei israeliene, în această dimineaţă, şi Hamas a anunţat  moartea liderului său, Ismail Haniyeh.

Deşi Israelul nu şi-a asumat atacul care a dus la moartea liderului Hamas – care se afla în Iran în timpul atacului, pregătindu-se să participe la ceremonia de inaugurare a preşedintelui iranian – toţi ochii sunt aţintiţi spre armata israeliană, mai ales că liderii de la Tel Aviv au spus în repetate rânduri că vor moartea liderilor Hamas.

Cu toate acestea, Israelul foarte rar vorbeşte despre atacurile desfăşurate pe teritoriul altor ţări.

Vezi mai multe articole din categoria externe În acest context, Israelul ar fi cerut creşterea măsurilor de securitate la toate ambasadele sale din lume, din teama izbucnirii unor proteste violente în jurul acestora.

De altfel, facţiunile palestiniene au cerut, în această dimineaţă, desfăşurarea unor proteste în Cisiordania, pentru a-şi exprima furia faţă de moartea liderului Hamas.

Pe plan extern, atacul care a dus la eliminarea lui Ismail Haniyeh a dus la critici din partea unor ţări precum Rusia, China sau Turcia, care cred că acesta ar putea duce la o intensificare a conflictelor din regiune.

Ministrul adjunct al afacerilor externe din Rusia, Mihail Bogdanov, a transmis că atacul este o „crimă politică inacceptabilă, care va intensifica tensiunile”, pe când ministerul turc al afacerilor a transmis că „moartea lui Haniyeh demonstrează că Israelul nu vrea să facă pace” şi că „regiunea se va confrunta cu mai multe conflicte, mai mari, dacă membrii comunităţii internaţionale nu vor lua măsuri pentru a o opri Israelul”.

  Şi Preşedintele Abbas a condamnat atacul, spunând că este „o acţiune care denotă laşitate”.

Potrivit CNN, având în vedere că atacul s-a petrecut pe teritoriul Iranului, se aşteaptă o reacţie din partea Teheranului, însă opţiunile iranienilor sunt limitate.

Este clar că Teheranul este reticent în a provoca cel mai feroce proxy, Hezbollah, într-un război la scară largă cu Israelul din Liban.

Lăsând la o parte uriaşa oroare umanitară pe care un astfel de conflict ar provoca-o atât pentru libanezi, cât şi pentru israelieni, Hezbollah rămâne o carte puternică pe care Teheranul probabil o poate juca o singură dată.

Prin urmare, trebuie să aleagă cu grijă când o face.

Teheranul a mai încercat, de asemenea, un atac total asupra Israelului, în aprilie, după ce comandanţi de rang înalt ai Corpului Gardienilor Revoluţiei Iraniene au fost ucişi într-un atac israelian asupra Damascului, în Siria.

Pe scurt, cele 300 de drone şi rachete lansate – fără precedent din Iran direct asupra Israelului – pur şi simplu nu au ajuns la destinaţie.

Au eşuat.

Răspunsul lor le va defini rolul de putere regională, dar va şi risca să îl piardă.

O lovitură ascunsă, asimetrică, peste câteva săptămâni, ar putea să nu repare daunele aduse poziţiei lor, mai scrie CNN.

Cu toate acestea, limitele au fost din nou depăşite şi a fost urcată încă o treaptă pe scara intensificării conflictului.

Acum, ayatollahul Ali Khamenei a transmis că moartea liderului Hamas trebuie răzbunată şi că Iranul are această datorie, mai ales că atacul a avut loc pe teritoriul acestei ţări.

Şi grupările armate ale Hamas au transmis, miercuri dimineaţă, că atacul asupra lui Ismail Haniyeh „va avea consecinţe majore”.

 

Lasă un răspuns