Laura Buciu Laura Buciu Concentraţiile de metale grele găsite în porţii unice de ciocolată şi produse pe bază de cacao sunt prea scăzute în majoritatea cazurilor pentru a reprezenta un risc pentru sănătatea consumatorilor, arată o cercetare care urmează să fie publicată joi în revista Frontiers.
Imagine cu caracter ilustrativ Unele grupuri de consumatori şi agenţii independente de testare au raportat anterior contaminarea cu metale grele a produselor pe bază de cacao, cum ar fi ciocolata neagră, cauzele posibile fiind tipul de sol în care este cultivată cacaua şi prelucrarea industrială, potrivit Reuters.
Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universităţii George Washington şi ConsumerLab.
com au constatat că 70 dintre cele 72 de produse care conţin cacao pe care le-au analizat s-au situat sub limitele stabilite de Food and Drug Administration (FDA) pentru contaminarea cu plumb.
Vezi mai multe articole din categoria stiinta-sanatate Aceştia au declarat că rezultatele studiului lor au arătat că este posibil ca produsele să nu prezinte un risc pentru sănătate atunci când sunt consumate ca porţii unice, deşi porţiile mai mari ar putea depăşi limitele stricte stabilite în California printr-o lege cunoscută sub numele de Prop 65.
Porţia unică recomandată pentru ciocolată este de aproximativ 30 g până la 60 g.
„În cazul în care produsele contaminate în ansamblu sunt consumate în cantităţi mici şi rar de către cei mai mulţi, aceşti contaminanţi pot să nu reprezinte o preocupare pentru sănătatea publică”, se arată în lucrare, care se încheie cu un apel pentru mai multe teste ale produselor de consum.
„În schimb, dacă multe astfel de produse sunt consumate destul de regulat de către consumatorul mediu, expunerea la aditivi poate constitui o preocupare pentru sănătatea publică”.
Cercetarea de lungă durată a analizat 72 de produse pentru potenţiala contaminare cu metale grele precum plumbul, cadmiul şi arsenicul în patru cohorte diferite în 2014, 2016, 2019 şi 2022.
„Concentraţiile mediane ale fiecărui metal testat au fost mai mici chiar şi decât conservatorul Prop 65”, au adăugat aceştia, referindu-se la legislaţia strictă din California privind contaminarea alimentelor, utilizată ca punct de referinţă pentru studiu.
„Cu toate acestea, consumul unora dintre produsele testate sau mai mult de o porţie pe zi în combinaţie cu surse care nu sunt derivate din cacao .
.
.
se poate adăuga la expunerea care ar depăşi (limitele) Prop 65”.
Cercetătorii au utilizat legislaţia californiană deoarece aceasta stabileşte limite de contaminare pentru cele trei tipuri de metale grele testate, în timp ce regulamentul FDA stabileşte limite doar pentru plumb.