BREAKING NEWS  Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost asasinat în Iran / ReacţiI din Israel

Spread the love

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, asasinat în Iran Casa Albă a luat cunoştinţă de rapoartele privind uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în Iran, a afirmat un purtător de cuvânt, potrivit CNN.

Acesta a refuzat să facă alte declaraţii.

Grupurile de rezistenţă palestiniene au făcut apel la o „grevă generală” şi la demonstraţii în masă în diferite oraşe din Cisiordania ocupată pentru a protesta împotriva asasinării lui Haniyeh, potrivit rapoartelor mass-media locale, citate de Al Jazeera.

  Vezi mai multe articole din categoria externe Au fost declanşate greve în oraşe precum Ramallah şi Nablus, unde Universitatea An-Najah a publicat, de asemenea, o declaraţie prin care solicită „suspendarea orelor de lucru pentru a-l plânge” pe Haniyeh.

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a condamnat asasinarea lui Ismail Haniyeh, calificând crima drept un act de laşitate şi o evoluţie periculoasă, relatează agenţia de presă Wafa, citată de Al Jazeera.

De asemenea, Abbas a făcut apel la palestinieni „să se unească, să fie răbdători şi fermi în faţa ocupaţiei israeliene”, a precizat Wafa.

Facţiunile naţionale şi islamice palestiniene au cerut, de asemenea, o grevă generală şi demonstraţii în masă ca răspuns la asasinat, scrie The Guardian.

Hamas a declarat că Haniyeh a fost ucis în „un raid sionist perfid asupra reşedinţei sale din Teheran”, notează Al Jazeera.

Garda Revoluţionară din Iran a confirmat că Haniyeh a fost ucis alături de una dintre gărzile sale de corp, relatează presa de stat iraniană Press TV, citând Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC).

Potrivit Hamas, Haniyeh a murit după ce a participat la ceremonia de inaugurare a noului preşedinte iranian Masoud Pezeshkian, care a depus jurământul marţi, potrivit BBC.

Haniyeh a fost şeful politic în exil al grupului militant şi şi-a petrecut o mare parte din timp în ultimii ani în Qatar, scrie The Guardian.

În timpul războiului dintre Israel şi Gaza, el a acţionat ca negociator în cadrul negocierilor de încetare a focului şi a colaborat cu principalul aliat al Hamas, Iranul.

Purtătorul de cuvânt senior al Hamas, Sami Abu Zuhri, a descris asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh drept o „escaladare gravă care nu îşi va atinge obiectivele”, relatează agenţia de presă Reuters, citată de Al Jazeera.

Zuhri ar fi declarat, de asemenea, că Hamas va purta „un război deschis pentru a elibera Ierusalimul” şi că grupul este „gata să plătească diverse preţuri” pentru a face acest lucru, potrivit rapoartelor mass-media locale.

Armata israeliană a declarat pentru CNN că „nu răspunde la rapoartele din presa străină”.

Pe de altă parte, ministrul israelian al patrimoniului, Amichay Eliyahu, a declarat că uciderea liderului Hamas „face lumea un pic mai bună”.

„Fără milă pentru aceşti muritori”, a scris Eliyahu într-o postare pe X.

„Mâna de fier care îi va lovi, este cea care va aduce pace şi un pic de confort şi va consolida capacitatea noastră de a trăi în pace cu cei care doresc pace”, a spus el.

Moartea lui Haniyeh a survenit la doar câteva ore după ce Israelul a afirmat că l-a ucis pe Fuad Shukr, comandantul militar de vârf al Hezbollah, într-un raid aerian asupra unei suburbii din sudul Beirutului, lansat ca represalii pentru un atac cu rachetă care a ucis 12 copii în weekend.

Lasă un răspuns