Guvernul ungar a cerut Comisiei Europene să ia măsuri imediate pentru ca Ucraina să permită din nou tranzitul ţiţeiului de la compania rusă Lukoil către Ungaria şi Slovacia, reclamând faptul că Bruxelles-ul a stat cu mâinile-n sân în ultima săptămână.
„De mai bine de o săptămână, împreună cu Slovacia, solicităm Comisiei Europene să ia măsuri împotriva Ucrainei pentru dreptul de veto asupra tranzitului petrolului”, a denunţat ministrul de Externe, Peter Szijjarto, pe Facebook.
Potrivit lui Szijjarto, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar trebui să răspundă la întrebarea: „De ce nu a făcut un singur pas, de mai bine de o săptămână?”.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decis, pe 24 iunie, să includă compania petrolieră Lukoil pe lista entităţilor sancţionate pentru legăturile sale cu regimul lui Vladimir Putin şi a închis fluxul ţiţeiului prin Ucraina, fapt care afectează în principal cele două ţări din Europa Centrală.
Vezi mai multe articole din categoria economic Atât guvernul maghiar al lui Viktor Orban, cât şi cel slovac condus de Robert Fico au criticat decizia Kievului.
Ungaria şi Slovacia sunt cele două ţări europene cel mai dependente de importurile de petrol rusesc şi cumpără cantităţi semnificative de la Lukoil.
Guvernul ungar a anunţat că îşi va menţine dreptul de veto asupra celor 6,6 miliarde de euro din Fondul european de sprijin pentru pace pentru Ucraina cât timp Kievul continuă să blocheze tranzitul ţiţeiului.
În plus, Szijjarto consideră că faptul că Bruxelles-ul nu a luat măsuri atunci când securitatea energetică a două ţări UE a fost pusă în pericol.
Teza ministrului ungar este că „Comisia Europeană a dorit ca cele două ţări pacifiste care se opun transportului de arme să fie şantajate”.