Ungaria face o nouă mişcare: Budapesta simplifică măsurile de intrare în ţară pentru cetăţenii din Rusia şi Belarus Luna aceasta, Ungaria a publicat detaliile unui nou sistem rapid de vize pentru cetăţenii din opt ţări, inclusiv Rusia şi Belarus, care pot intra în Ungaria fără controale de securitate sau alte restricţii, scrie Financial Times.
Serghei Lagodinsky, expert în politica externă a UE, a declarat pentru publicaţia germană RND că acţiunile Budapestei sunt „o abordare greşită”: permisele de intrare pentru cetăţenii din Rusia şi Belarus fără controale de securitate sunt acordate într-un moment în care autorităţile ruse fac tot posibilul să slăbească Europa prin atacuri hibride.
Vezi mai multe articole din categoria externe Decizia recentă a Ungariei de a relaxa restricţiile privind vizele pentru vizitatorii ruşi este o uşă deschisă pentru spioni, a declarat Manfred Weber, preşedintele Partidului Popular European (PPE).
În cadrul unei scrisori consultate de Financial Times, preşedintele PPE a afirmat că această măsură le va permite ruşilor neavizaţi să călătorească nestingheriţi prin cea mai mare parte a UE şi ridică „probleme grave de securitate naţională”.
Weber i-a scris preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, pentru a ridica problema la următorul summit al liderilor din octombrie.
„Această politică ar putea, de asemenea, să faciliteze deplasarea ruşilor în spaţiul Schengen, ocolind restricţiile impuse de legislaţia UE”.
În scrisoarea consultată de Financial Times, Manfred Weber solicită liderilor UE „să adopte cele mai stricte măsuri pentru a proteja imediat integritatea spaţiului Schengen, a limita riscul de securitate care a apărut deja şi a împiedica statele membre să ia iniţiative similare în viitor”.
În primăvară, guvernul maghiar a anunţat că aşteaptă aproximativ 65 000 de lucrători migranţi.
După trei ani, lucrătorii îşi pot aduce familiile cu ei şi pot solicita rezidenţă permanentă, scrie Ukrainska Pravda.
În conformitate cu sancţiunile introduse după izbucnirea războiul în 2022, ruşilor nu li se interzice să călătorească în UE, deşi companiile aeriene cu sediul în Rusia nu mai au voie să zboare în blocul comunitar.
Ungaria a preluat preşedinţia rotativă a UE la 1 iulie, iar premierul Viktor Orban a făcut vizite oficiale la Moscova, Beijing şi Kiev, într-o mişcare pe care o consideră „misiune de pace”.
Aceste acţiuni au atras critici din partea liderilor UE şi i-au determinat pe aceştia să ia în calcul boicotarea unor întâlniri oficiale organizate de Budapesta cu ocazia deţinerii preşedinţiei Consiliului UE.