Andreea Tobias Libanul este în alertă maximă după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis un răspuns „dur” la atacul mortal cu rachete din Înălţimile Golan ocupate, afirmând că „statul Israel nu va lăsa şi nu poate lăsa să treacă acest lucru”.
Libanul, în alertă maximă după ce Netanyahu a promis un răspuns „dur” la atacul din Înălţimile Golan Eforturile diplomatice de a evita o escaladare a schimburilor de focuri dintre gruparea militantă Hezbollah şi Israel – care au avut loc aproape zilnic de la izbucnirea războiului Israel-Gaza – sunt în plină desfăşurare.
Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat luni cu preşedintele israelian Isaac Herzog, subliniind „importanţa prevenirii escaladării” şi discutând despre eforturile de a ajunge la o soluţie diplomatică pentru lunile de conflict.
Vezi mai multe articole din categoria externe Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că Israelul are tot dreptul să răspundă la atacul din Golan, dar că nimeni nu doreşte un război mai amplu.
„În ceea ce priveşte conversaţiile din weekend, puteţi fi siguri că le-am avut şi le-am avut la mai multe niveluri”, a adăugat el.
„Dar nu am de gând să detaliez conţinutul acestor conversaţii”.
Vicepreşedintele parlamentului libanez, Elias Bou Saab, care a declarat că a fost în contact cu mediatorul american Amos Hochstein încă de la atacul de sâmbătă din Golan, a declarat pentru Reuters că Israelul ar putea evita ameninţarea unei escaladări majore prin cruţarea capitalei Beirut şi a împrejurimilor sale.
„Dacă evită civilii şi evită Beirutul şi suburbiile sale, atunci atacul lor ar putea fi bine calculat”, a spus el.
Oficialii israelieni au declarat că ţara lor doreşte să rănească Hezbollah, dar nu să antreneze regiunea într-un război total.
Premierul italian Giorgia Meloni a cerut marţi Israelului să nu cadă în „capcana” represaliilor, declarându-se „foarte, foarte îngrijorată” de situaţia din Liban şi de riscul unei escaladări regionale, relatează Reuters.
Comunitatea internaţională ar trebui să continue să trimită mesaje de temperare, iar China ar putea ajuta în aceste eforturi, având „legături solide” cu Iranul şi Arabia Saudită, a spus Meloni în timpul unei vizite oficiale în China.