UE pregăteşte terenul pentru o posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă. Ce presupune planul comercial în două etape

Spread the love

Bruxelles-ul elaborează o strategie comercială în două etape pentru a face faţă lui Donald Trump, în scenariul în care candidatul republican ar obţine un al doilea mandat la Casa Albă la alegerile din luna noiembrie.

UE pregăteşte terenul pentru o posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă.

Ce presupune planul comercial în două etape Negociatorii intenţionează să contacteze echipa lui Trump, în cazul în care acesta va câştiga alegerile din noiembrie, înainte de preluarea mandatului, pentru a discuta ce produse americane ar putea cumpăra UE în cantităţi mai mari, scrie Financial Times.

În cazul în care discuţiile privind îmbunătăţirea comerţului eşuează şi Trump aplică tarife mai mari, departamentul comercial al Comisiei Europene întocmeşte liste de importuri pe care le-ar putea lovi cu taxe de 50 % sau mai mult.

Vezi mai multe articole din categoria externe „Trebuie să arătăm că suntem un partener pentru SUA, nu o problemă”, a declarat un înalt oficial UE.

„Vom căuta acorduri, dar suntem pregătiţi să ne apărăm dacă va fi nevoie.

Nu vom fi ghidaţi de frică”.

Primul mandat al lui Trump, între 2017 şi 2021, a fost dureros pentru UE, care înregistrează un excedent substanţial în comerţul cu bunuri cu SUA.

La elaborarea măsurilor, Bruxelles-ul a optat să se ia după principalii alegători ai lui Trump, impunând taxe drastice pe whisky-ul bourbon, motocicletele Harley-Davidson şi bărcile cu motor.

Tarifele respective sunt suspendate până în martie, ca parte a unui acord temporar cu administraţia Biden de suspendare a tarifelor pentru metale.

Potrivit Financial Times, UE avertizează că este greu să crească semnificativ exporturile americane, deoarece acestea tind să fie mai puţin valoroase decât cele ale UE.

Produsele de bază predomină, în timp ce principalele exporturi ale UE sunt produsele farmaceutice, automobilele şi alimentele şi băuturile scumpe, cum ar fi şampania.

De la invazia Rusiei în Ucraina în 2022, UE a importat cantităţi mari de gaze naturale lichefiate pentru a înlocui livrările de la Moscova.

Deficitul SUA a rămas stabil sub conducerea preşedintelui Joe Biden, ajungând la 156 de miliarde de euro în 2023.

Lasă un răspuns