Statele Unite ale Americii au „îngrijorări serioase” cu privire la rezultatul alegerilor din Venezuela

Spread the love

Conform Statelor Unite ale Americii, rezultatele alegerilor prezindenţiale din Venezuela ar putea fi falsificate.

Statele Unite ale Americii au „îngrijorări serioase” cu privire la rezultatul alegerilor din Venezuela Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că Statele Unite au „îngrijorări serioase” cu privire la rezultatul anunţat al alegerilor prezidenţiale foarte disputate din Venezuela, despre care autorităţile spun că a fost câştigat de actualul preşedinte Nicolas Maduro, scrie Associated Press.

Vorbind luni la Tokyo, la scurt timp după anunţul făcut, Blinken a declarat că SUA sunt îngrijorate că rezultatul nu reflectă nici voinţa, nici voturile poporului venezuelean.

El a cerut oficialilor electorali să publice rezultatele complete în mod transparent şi imediat şi a declarat că SUA şi comunitatea internaţională vor răspunde în consecinţă.

Vezi mai multe articole din categoria externe „Am văzut anunţul făcut cu puţin timp în urmă de Comisia electorală venezueleană”, a spus el.

„Avem îngrijorări serioase că rezultatul anunţat nu reflectă voinţa sau voturile poporului venezuelean”.

„Este esenţial ca fiecare vot să fie numărat în mod corect şi transparent, ca autorităţile electorale să împărtăşească imediat şi fără întârziere informaţii cu opoziţia şi cu observatorii independenţi şi ca autorităţile electorale să publice tabularea voturilor.

Comunitatea internaţională urmăreşte această situaţie foarte îndeaproape şi va reacţiona în consecinţă”, a declarat Blinken.

Nicolás Maduro, cadidatul Partidului Socialist Unit din Venezuela, a fost ales pentru prima dată ca preşedinte în 2013 şi reales în 2018 în ciuda boicotului pus la cale de opoziţia politică, spune Politico.

Sub conducerea guvernului socialist, în ultimul deceniu, Venezuela a cunoscut un declin economic sever, într-o măsură rar întâlnită în timp de pace.

Produsul intern brut reprezintă aproximativ o cincime din ceea ce a fost în 2012, în perioada de vârf a fostului lider Hugo Chávez.

Proasta gestionare economică şi sancţiunile din partea Uniunii Europene şi a SUA au dus la condiţii economice de coşmar şi la foamete generalizată, împingând aproape 8 milioane de oameni să părăsească ţara.

Lasă un răspuns