Andreea Soare Purtătorul de cuvânt al Forţelor Navale Ucrainene, Dmitro Pletenciuc, a transmis pe o reţea de socializare că, pentru prima dată, Rusia a dislocat pe mare simultan trei submarine capabile să transporte rachete de croazieră, scrie Pravda Ukrainska.
Pentru prima dată, Rusia a dislocat simultan trei submarine pe mare.
De la începutul războiului, Ucraina a distrus o treime din cele 74 de nave pe care Moscova le avea în porturile din Crimeea „Inamicul a dislocat, pentru prima dată, trei submarine care pot transporta rachete de croazieră”, a transmis Pletenciuc.
„De fapt, acestea trei sunt singurele disponibile în regiunea Mării Azov şi a Mării Negre.
Câteodată, Flota Mării Negre a fost numită o flotă de submarine.
Acum a devenit o realitate”, a continuat acesta.
În urmă două săptămâni, forţele navale ruseşti şi-au retras din Crimeea şi ultima navă de patrulare.
Analistul Peter Dickinson, de la Atlantic Council, spune că aceasta este o demonstraţie a faptului că Ucraina câştigă războiul pe mare.
Vezi mai multe articole din categoria externe La începutul acestui război, în 2022, mulţi credeau că Flota Rusă a Mării Negre nu poate fi contestată şi distrusă de ucraineni, care nu aveau capabilităţi maritime, însă atacurile ucrainenilor asupra navelor ruseşti au demonstrat contrariul, a mai spune sursa citată.
Unul dintre cele mai răsunătoare atacuri ucrainene a fost cel din aprilie 2022, când Ucraina a distrus şi scufundat nava rusă „Moscova” cu drone şi rachete domestice şi occidentale.
În februarie 2022, la începutul invaziei, Rusia avea 74 de nave, multe dintre ele aflându-se în porturile din Crimeea.
Până acum, Ucraina a reuşit să distrugă sau să scufunde o treime din aceste nave.
În a doua jumătate a anului 2023, navele ruseşti au început să fie mutate din Crimeea în Novorossisk.
Ministerul britanic al apărării a transmis, în martie 2024, că Flota Rusă a Mării Negre a devenit „inactivă funcţional”.
Faptul că Ucraina a reuşit să provoace aceste pierderi Rusiei a ajutat-o la nivel strategic pentru că a putut pune obstacole logisticii ruseşti şi realimentării trupelor ruse din sudul Ucrainei.
De asemenea, a limitat abilitatea Rusiei de a bombarda ţinte ucrainene de pe nave înarmate cu rachete de croazieră.