Războiul din Ucraina, ziua 887.
Ucraina va primi primele avioane F-16 „în câteva săptămâni” / Atacuri cu drone în două regiuni din Rusia / Discuţii între SUA şi India înaintea vizitei premierului indian la Kiev Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va desfăşura rachete cu rază scurtă şi intermediară cu capacitate nucleară dacă sistemele americane de rachete capabile să lovească teritoriul rusesc vor fi desfăşurate în Germania, relatează Kyiv Independent.
Putin a răspuns unei declaraţii comune a Casei Albe cu autorităţile germane în timpul summitului de securitate NATO din 9-11 iulie, în care se spune că SUA vor începe să desfăşoare arme cu rază lungă de acţiune în Germania în 2026.
Vezi mai multe articole din categoria externe Rusia continuă să aprofundeze relaţiile bilaterale cu Iranul şi Coreea de Nord în schimbul furnizării de ajutor letal armatei ruse pentru utilizarea în Ucraina, se arată în evaluarea zilnică făcută de Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War -ISW).
Agenţia de presă Mehr News Agency, afiliată statului iranian, a raportat la 23 iulie că Iranul va lansa sateliţii săi „Hod Hod” şi „Kosar” pe orbita joasă a Pământului de la o staţie rusă nespecificată în octombrie 2024.
ISW vede o legătură între participarea Rusiei la lansarea sateliţilor şi furnizarea către Rusia de drone şi componente Shahed-136/131 de fabricaţie iraniană, potrivit Ukrinform.
Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, s-a întâlnit cu ministrul de externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, în timpul summitului Quad de la Tokyo din 28 iulie, pentru a discuta, printre altele, despre o „pace justă şi durabilă” în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.
Comentariile cu privire la Ucraina vin în contextul în care prim-ministrul indian Narendra Modi ar urma să călătorească la Kiev în august, aceasta fiind prima sa vizită în Ucraina de când Rusia a lansat războiul total în februarie 2022, scrie Kyiv Independent.
Atacurile cu drone ar fi provocat incendii şi deteriorarea infrastructurii energetice în regiunile Belgorod şi Oryol din Rusia.
Autorităţile locale ruse, precum şi mass-media locală, au raportat că atacurile cu drone din noaptea de 29 iulie au provocat daune infrastructurii energetice de-a lungul regiunii de frontieră de vest a Rusiei, notează Kyiv Independent.
Ca urmare a unui presupus atac cu dronă în noaptea de 29 iulie, a izbucnit un incendiu la o substaţie de energie din comuna Tomarovka din regiunea Belgorod din Rusia, a raportat media locală Pepel Belgorod.
Armata ucraineană nu a comentat încă presupusele atacuri.
Regiunile Belgorod şi Oryol din Rusia sunt situate în apropierea regiunile ucrainene Sumî, Harkov şi Luhansk.
Primul avion de luptă occidental F-16 din cele promise Ucrainei va sosi „în câteva săptămâni”, a relatat Washington Post (WP) pe 28 iulie.
Ucraina aşteaptă cel puţin 79 de avioane F-16 din partea Olandei, Danemarcei, Belgiei şi Norvegiei, iar până la 20 dintre ele sunt aşteptate să sosească în acest an.
Kievul a solicitat aceste avioane americane de a patra generaţie încă din primul an al războiului la scară largă, în vederea consolidării forţelor aeriene, scrie Kyiv Independent.
În ciuda promisiunilor secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, din 10 iulie, potrivit cărora primele F-16 olandeze şi daneze sunt deja pe drum, nicio livrare nu a fost confirmată până în prezent.