Cazurile de fraudă şi etichetare greşită a uleiului de măsline au atins un nivel record în Uniunea Europeană

Spread the love

Cazurile de fraudă şi etichetare greşită a uleiului de măsline au atins un nivel record în Uniunea Europeană Un număr record de cazuri potenţiale de fraudă şi etichetare greşită a uleiului de măsline s-a înregistrat în Uniunea Europeană în primul trimestru al acestui an, deoarece presiunile inflaţioniste au alimentat o creştere a pieţei ascunse pentru acest produs de bază în bucătărie, scrie The Guardian.

Vezi mai multe articole din categoria externe Costul uleiului de măsline a crescut de peste două ori din 2018, producţia fiind afectată de condiţiile meteorologice extreme cauzate de criza climatică şi de alţi factori.

Odată cu creşterea preţului a crescut şi numărul de „notificări transfrontaliere ale UE”, care includ etichetarea greşită, frauda potenţială şi cazurile de siguranţă care implică uleiuri contaminate.

În primul trimestru din 2018, UE a înregistrat doar 15 astfel de cazuri.

În primele trei luni ale acestui an, acest număr a crescut la 50 de cazuri, ceea ce reprezintă o creştere de peste trei ori mai mare, potrivit datelor furnizate cotidianului The Guardian în conformitate cu legislaţia privind libertatea de informare.

Cu toate acestea, aceste cazuri sunt doar cele care au fost detectate şi raportate de statele membre către Direcţia Generală Sănătate a UE.

Cifra omite cazurile interne, iar amploarea reală a fraudei este probabil mult mai mare.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că numărul mai mare de notificări din sistem nu indică un risc exacerbat pentru consumatori.

Ei au declarat: „Numărul anual mai mare de notificări raportate este dovada unor schimburi mai bune între autorităţile competente ale statelor membre şi a vigilenţei acestora faţă de fraudele din lanţul agroalimentar.

 

Lasă un răspuns