Laura Buciu Laura Buciu Statele Unite vor dezvălui o revizuire majoră a structurii de comandă militară din Japonia şi alte măsuri de aprofundare a legăturilor de apărare cu aliatul lor asiatic în cadrul discuţiilor de securitate la nivel înalt care vor avea loc duminică la Tokyo, a declarat un oficial american.
SUA vor anunţa reorganizarea comandamentului militar în Japonia Reorganizarea vine în contextul în care Tokyo doreşte să înfiinţeze un nou cartier general comun care să supravegheze forţele sale armate până în martie, pentru a se coordona mai bine cu Washingtonul în ceea ce priveşte ameninţările regionale tot mai mari pe care le consideră ca provenind din China şi Coreea de Nord.
Secretarul de stat american Antony Blinken şi secretarul apărării Lloyd Austin vor purta discuţii cu ministrul japonez de externe Yoko Kamikawa şi ministrul apărării Minoru Kihara în cursul zilei de duminică.
Vezi mai multe articole din categoria externe „Secretarul Austin intenţionează să anunţe că Statele Unite intenţionează să reconstituie Forţele SUA din Japonia ca un Cartier General al Forţelor Întrunite, care să raporteze comandantului U.
S.
INDOPACOM”, a declarat oficialul american în cadrul unui briefing înaintea discuţiilor.
Comandamentul va fi condus de un general cu trei stele, a spus oficialul, şi nu de un general cu patru stele, aşa cum solicitase Japonia.
Pentru prima dată, discuţiile ministeriale dintre SUA şi Japonia vor aborda, de asemenea, „descurajarea extinsă”, un termen utilizat pentru a descrie angajamentul SUA de a-şi utiliza forţele nucleare pentru a descuraja atacurile asupra aliaţilor.
Japonia oferă SUA o bază pentru a-şi proiecta puterea militară în Asia, găzduind 54.
000 de soldaţi americani, sute de avioane americane şi singurul grup de atac de portavioane desfăşurat de Washington.
Impulsionată de puterea militară crescândă a Chinei şi de testele regulate cu rachete ale Coreei de Nord, ţară înarmată nuclear, Japonia renunţă la deceniile de pacifism postbelic.
În 2022, Japonia a dezvăluit un plan de dublare a cheltuielilor pentru apărare la 2% din produsul intern brut.
Austin şi Kihara s-au întâlnit, de asemenea, cu omologul lor sud-coreean, Shin Won-sik, pentru discuţii la Tokyo duminică, unde au semnat un acord pentru „instituţionalizarea” cooperării trilaterale prin eforturi precum schimbul în timp real de date de avertizare privind rachetele nord-coreene şi exerciţii militare comune.
Administraţia Biden a făcut presiuni pentru o cooperare mai strânsă între Tokyo şi Seul, care au fost anterior împiedicate de relaţiile tensionate care datează din perioada 1910-1945, când Japonia a ocupat Coreea.
„Acest memorandum consolidează cooperarea dintre Japonia, Statele Unite şi Coreea de Sud, făcând parteneriatul nostru de nezdruncinat, indiferent de cum se schimbă situaţia internaţională”, a declarat Kihara reporterilor după întâlnire.
Washingtonul doreşte, de asemenea, să apeleze la industria japoneză pentru a contribui la reducerea presiunii asupra companiilor americane din domeniul apărării, care sunt presate de cererea generată de conflictele din Ucraina şi Orientul Mijlociu.
Luna trecută, Tokyo şi Washingtonul au iniţiat discuţii privind o colaborare mai strânsă în industria de apărare în cadrul Forumului SUA-Japonia privind cooperarea industrială în domeniul apărării, achiziţia şi susţinerea, instituit în aprilie de prim-ministrul Fumio Kishida şi preşedintele Joe Biden.
După Tokyo, Blinken şi Austin vor purta discuţii de securitate cu un alt aliat, Filipine, în timp ce administraţia Biden încearcă să contracareze o Chină tot mai îndrăzneaţă.
Blinken s-a întâlnit sâmbătă cu omologul său chinez Wang Yi în Laos şi a repetat că Washingtonul şi partenerii săi doresc să menţină un „Indo-Pacific liber şi deschis”, potrivit unui rezumat american al întâlnirii.