Viktor Orbán, la Băile Tușnad: „Nu am primit instrucțiuni de la București ce să spun și ce să nu spun, dar am primit de la Bruxelles”

Spread the love

  Premierul ungar, Viktor Orbán, este prezent la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, după ce a avut, vineri, o întâlnire informală cu premierul Marcel Ciolacu, în cadrul căreia a anunțat că aderarea completă a României la spațiul Schengen se va afla pe agenda Uniunii Europene din această toamnă, în condițiile în care Ungaria deține președinția rotativă a Consiliului UE.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, sâmbătă, în deschiderea discursului susţinut la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că nu a primit „instrucţiuni diplomatice” de la Bucureşti, despre ce să spună şi ce să nu spună la Tusvanyos.

„Prima veste bună este că nu s-a făcut aşa mare tam-tam cum s-a făcut anul trecut, nu am primit nici instrucţiuni diplomatice de la Bucureşti, ce să spun şi ce nu să spun, însă am primit o invitaţie la un dialog la nivel de prim-ministru şi s-a şi întâmplat acest lucru.

Anul trecut când ne-am întâlnit, după întâlnirea respectivă cu premierul României, am spus că este «beginning of a beautiful friendship», adică «începutul unei prietenii frumoase», şi mai spuneam că da, am făcut progrese, am făcut un pas în faţă”, a declarat Orban.

Acesta a trecut în revistă subiectele abordate în cadrul întâlnirii cu Marcel Ciolacu şi şi-a exprimat speranţa că în toamnă va exista un vot pentru aderarea României la Schengen.

„Şi dacă e să trecem în revistă ce s-a întâmplat de atunci, într-adevăr am bătut nişte recorduri în ceea ce priveşte cifrele, schimburile economice.

România este un partener important, dacă nu cel mai important partener economic pentru Ungaria.

Am discutat despre un TGV şi am discutat şi despre aderarea României la Schengen.

Şi am spus că în toamnă vom pune pe agenda aderarea României la zona Schengen şi, dacă se poate şi sperăm că se poate, o să avem şi un vot în favoarea aderării României la zona Schengen”, a spus Orban, potrivit traducerii asigurate de organizatori.

Acesta a mai arătat că nu a primit instrucţiuni diplomatice de la Bucureşti, dar a primit de la Bruxelles, menţionând că „au fost condamnate eforturile misiunii de pace”.

La începutul lunii iulie, Viktor Orbán a efectuat o vizită la Moscova, în cadrul unei „misiuni de pace” în contextul războiului din Ucraina, întâlnire ce nu a fost girată de reprezentanții UE.

 Anul trecut, Viktor Orbán a avut un discurs revisionist la Băile Tușnad, atunci când a susținut că ministerul român al Afacerilor Externe i-a trimis un material în care i-a spus despre ce poate să vorbească şi despre ce nu poate, context în care premierul ungar a atras atenţia că ţara sa va prelua preşedinţia Consiliului UE.

 Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns