LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 885. Ministrul rus Lavrov susţine că „nu ascultă” declaraţiile Ucrainei privind negocierile de pace / Rusia ar fi capturat Vovche, dar armata ucraineană nu confirmă încă / Borrell îndeamnă China să-şi folosească influenţa asupra Rusiei

Spread the love

Războiul din Ucraina, ziua 885.

Borrell îndeamnă China să-şi folosească influenţa asupra Rusiei / Ucraina va primi aproape 8 miliarde de dolari în sprijin direct pentru buget din partea SUA Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că „nu ascultă” declaraţiile Ucrainei cu privire la negocierile de pace, susţinând că recentele comentarii ale înalţilor oficiali de la Kiev au fost contradictorii.

Trupele Moscovei încearcă să străpungă apărarea ucraineană în zonă, iar sectorul de lângă Pokrovsk din partea de vest a regiunii Doneţk a devenit cea mai fierbinte parte a frontului în ultimele săptămâni.

Vezi mai multe articole din categoria externe  În acest număr sunt incluse 1 210 pierderi suferite de forţele ruse chiar în cursul ultimei zile.

 În 11 luni, coridorul maritim ucrainean a transportat 60 de milioane de tone de mărfuri, în principal din porturile din regiunea Greater Odesa, potrivit Autorităţii ucrainene a porturilor maritime (USPA).

În cadrul unei întâlniri în Laos cu ministrul de externe chinez Wang Yi, diplomatul şef al UE, Josep Borrell, a solicitat Chinei să sprijine procesul de pace în Ucraina şi să oprească exportul de bunuri cu dublă utilizare către Rusia, care îi sporeşte capacităţile militare.

Borrell a subliniat că sprijinul Chinei pentru Rusia afectează relaţiile UE-China şi a evidenţiat ameninţarea existenţială pe care războiul Rusiei o reprezintă pentru Europa.

El a făcut referire la o declaraţie comună din mai a Chinei şi Braziliei, care a solicitat o conferinţă de pace, dar nu a abordat integritatea teritorială a Ucrainei.

Recent, ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a vizitat China şi s-a întâlnit cu Wang Yi.

Kuleba a subliniat că China şi-a reafirmat respectul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei într-o postare video pe Instagram.

În ciuda poziţiei de neutralitate a Chinei în războiul Rusia-Ucraina, aceasta şi-a adâncit legăturile economice cu Moscova.

Kievul a făcut apeluri repetate către China să-şi folosească influenţa asupra Moscovei pentru a ajuta la încheierea războiului.

Poziţia şi acţiunile Chinei rămân critice în conflictul în desfăşurare, iar solicitarea lui Borrell subliniază efortul internaţional de a căuta o soluţie prin canale diplomatice.

Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, urmează să călătorească la Kiev în august, marcând prima sa vizită în Ucraina de la declanşarea războiului în februarie 2022.

Potrivit unei declaraţii a Ministerului Apărării din România, din 26 iulie, videoclipurile care circulă pe reţelele de socializare şi care pretind că arată unităţi de apărare aeriană româneşti interceptând drone ruseşti de atac deasupra Ucrainei sunt înşelătoare şi false.

Ucraina este pe cale să primească 7,9 miliarde de dolari în sprijin direct pentru buget până în noiembrie 2023, ca parte a unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari aprobat de Congresul SUA în aprilie.

Această asistenţă financiară are scopul de a ajuta Ucraina să menţină serviciile publice esenţiale în contextul conflictului şi al provocărilor economice continue.

Pachetul de ajutor de 61 de miliarde de dolari a fost aprobat pe 20 aprilie 2023, după luni de dezbateri politice în SUA.

Din această sumă, 7,9 miliarde de dolari vor fi transferate în bugetul de stat al Ucrainei „în viitorul apropiat,” restul urmând să fie primit până la sfârşitul lunii octombrie.

Sprijinul economic direct va ajuta Ucraina să susţină servicii critice precum sănătatea, educaţia şi programele sociale.

Această asistenţă este structurată ca un împrumut, care poate fi iertat de preşedintele SUA.

Premierul ucrainean Denys Shmyhal a subliniat că Ucraina a primit deja 12 miliarde de dolari în finanţare externă în 2023.

De asemenea, el a indicat că Ucraina va avea nevoie de aproape 42 de miliarde de dolari în asistenţă economică în 2024 pentru a gestiona eficient deficitul bugetar.

Lasă un răspuns