Marea Britanie nu se mai opune mandatelor de arestare emise de CPI împotriva liderilor israelieni

Spread the love

Marea Britanie nu se mai opune mandatelor de arestare emise de CPI împotriva liderilor israelieni Downing Street a confirmat vineri că guvernul nu va contesta jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale, al cărei procuror-şef, Karim Khan, solicită un mandat de arestare împotriva premierului israelian, scrie The Guardian.

În aceste condiţii, dacă premierul Benjamin Netanyahu va călători în străinătate, ar fi expus riscului de a fi arestat.

Vezi mai multe articole din categoria externe În luna mai, Curtea Penală Internaţională a emis mandate internaţionale de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu şi a ministrului israelian al Apărării, Yoav Gallant.

Aceştia sunt acuzaţi de crime de război comise în timpul atacului ţării asupra Fâşiei Gaza.

Ca reacţie, fostul prim-ministru britanic Rishi Sunak a criticat decizia lui Karim Khan în luna mai, iar o lună mai târziu guvernul său a notificat CPI că va depune o contestaţie împotriva ideii că instanţa are jurisdicţie asupra cetăţenilor israelieni.

Noua poziţie a Regatului Unit indică faptul că acesta va fi un critic mai puternic al Israelului sub guvernul laburist.

Noul ministru britanic de Externe, David Lammy, se pregăteşte, de asemenea, să anunţe o interdicţie parţială privind vânzarea de arme către Israel, au declarat surse pentru The Guardian.

O sursă a declarat că Lammy se pregăteşte să interzică vânzarea de arme „ofensive”, dar nu şi pe cele „defensive” care ar putea fi utilizate pentru a apăra Israelul de atacuri din străinătate.

Lasă un răspuns