Andreea Soare Autorităţile lituaniene stabilesc planuri pentru o evacuare civilă în masă în cazul unui conflict armat, a transmis, pe 25 iulie, LRT, citând o sursă din ministerul de interne.
Lituania pregăteşte planuri de evacuare civilă în masă în cazul unui conflict armat Invazia Rusiei în Ucraina a crescut temerile cu privire la un posibil război între Moscova şi NATO.
Având graniţă cu Belarus şi cu enclava rusă Kaliningrad, Lituania ar fi una dintre ţările aflate în prima linie a unui posibil conflict, relatează Monitorul Apărării şi Securităţii.
Ministerul lituanian de interne transmitea, luna trecută, că vrea ca municipalităţile ţării să fie pregătite să mute un sfert din populaţia ţării de 2,9 milioane de locuitori.
Prioritate în acest sens ar avea copiii, femeile însărcinate şi oamenii cu dizabilităţi.
Vezi mai multe articole din categoria externe Ministrul de interne Agne Bilotaite spune şi că planurile ar include transferuri internaţionale şi că acest aspect ar fi fost discutat deja cu ţările vecine.
Măsuri de revizuire a unei pregătiri a civililor pentru un posibil conflict au fost stabilite şi în Letonia şi Estonia.
Şi extinderea militară a Lituaniei şi venirea a tot mai multor trupe străine în această ţară ar putea duce la relocarea rezidenţilor din oraşele mici, dar pe timp de pace, a declarat un oficial lituanian, marţi, în cadrul unei emisiuni radio, în urmă cu câteva zile.
Consilierul prezidenţial Kestutis Budrys a declarat că este nevoie de mai mult spaţiu pentru zonele de instrucţie şi pentru cazarea trupelor străine, asta pentru că, pe lângă această extindere militară, Lituania găzduieşte şi multe trupe NATO pe teritoriul său, inclusiv un batalion american, care se află în ţară în bază rotaţională.
„Cu siguranţă vom avea situaţii în care va trebui să vorbim cu rezidenţii despre relocare”, a spus acesta.
Şi Germania îşi măreşte prezenţa în Lituania şi are în plan trimiterea unei brigăzi permanente în această ţară, în următorii ani.
Iniţiativa germană reprezintă prima dată când Berlinul trimite, permanent, trupe în afara ţării, de la cel de-Al Doilea Război Mondial până în prezent.
Planul este ca în jur de 5.
000 de germani să fie dislocaţi în Lituania până în 2026, pentru ca în 2027 să atingă capacitatea operaţională completă.
Budrys spune că lituanienii trebuie să se adapteze unei noi realităţi.
„Vor fi mai multe trupe; vor fi mai mulţi aliaţi.
Vor exista mutări de echipamente şi ar putea să fie inconfortabil”, a spus acesta.
Lituania se află între Belarus şi enclava militară rusă Kaliningrad, unde Moscova a transmis, de curând, că ar putea muta arme nucleare, după ce, la summitul NATO de la Washington, SUA au transmis că vor disloca arme hipersonice în Germania.
Lituania, prin poziţia geografică pe care o are, este vulnerabilă în faţa unui atac al Rusiei pe flancul de est al NATO, tocmai de aceea statele aliate încearcă să întărească apărarea în această ţară.