Ungaria a luat, în tăcere, un miliard de euro de la băncile chinezeşti. Este cel mai mare împrumut din istoria ţării

Spread the love

Ungaria ia, în tăcere, un miliard de euro de la băncile chinezeşti.

Este cel mai mare împrumut din istoria ţării Împrumutul este acordat de Banca pentru Dezvoltarea Chinei, Banca de Export-Import a Chinei şi sucursala maghiară a Băncii Chinei, a fost primit integral în luna aprilie şi trebuie rambursat în următorii trei ani, scrie publicaţia POLITICO.

Guvernul de la Budapesta nu a anunţat acordul şi a fost raportat pentru prima dată joi de publicaţia de afaceri maghiară Portfolio, apoi confirmat de agenţia guvernamentală.

Vezi mai multe articole din categoria externe Împrumutul de un miliard de euro este cel mai mare din istoria ţării şi vine în contextul în care Budapesta îşi dezvoltă legăturile cu regimul de la Beijing, constituind o posibilă justificare a vizitei premierului Viktor Orban în China din această lună, în ceea ce el o numeşte „misiune de pace”.

„Acordul de împrumut permite finanţarea investiţiilor în infrastructură şi în sectorul energetic, printre altele.

Tranzacţia menţine raportul datorie publică/PIB în limita plafonului de 28,9%”, a declarat agenţia guvernamentală pentru Portfolio joi dimineaţă, după ce publicaţia a relatat pentru prima dată despre acord.

În luna mai, Peter Szijjártó, ministrul ungar de Externe, a anunţat, de asemenea, o serie de proiecte de infrastructură comune cu Beijing, inclusiv o cale ferată de mare viteză până la aeroportul din Budapesta, o linie de cale ferată de marfă în jurul capitalei ungare, conducte de petrol între Ungaria şi Serbia şi cooperare nucleară, relevă sursa menţionată.

În prezent, datoria publică a Ungariei este una record, de 140 de miliarde de euro, reprezentând 73,5 % din PIB şi un deficit bugetar de 6,7 % din PIB.

În plus, Budapesta aşteaptă încă miliarde de euro din fondurile UE, care au fost îngheţate în contextul preocupărilor legate de statul de drept.

Lasă un răspuns