Ucraina ar putea fi dispusă să demareze negocieri cu partea rusă atunci când Moscova „este pregătită să facă acest lucru cu bună credinţă”, a spus, la Guangzhou, la întâlnirea cu omologul său chinez Wang Yi, ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba.
Războiul din Ucraina, ziua 883.
Kuleba: suntem gata să negociem, dacă Moscova este de bună-credinţă / Kremlin cere detalii / Tensiune la ucraineni: împuşcături între militari „Avem o poziţie foarte clară cu privire la Ucraina, am spus-o.
China, ca membru al ONU şi al Consiliului de Securitate, ar trebui să-şi folosească influenţa asupra Rusiei pentru a opri războiul împotriva Ucrainei”.
Acest lucru a declarat purtătorul de cuvânt al UE pentru Politică Externă, Nabila Massrali, în briefingul de presă zilnic, răspunzând la o întrebare privind misiunea ministrului de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, în China.
Vezi mai multe articole din categoria social „Cei care caută să sperie oamenii, să ne împartă societatea, să exploateze sensibilităţile religioase şi naţionale, nu vor reuşi niciodată.
Îi aşteaptă o pedeapsă inevitabilă şi justă”.
Vladimir Putin a declarat acest lucru într-un videoclip difuzat de Kremlin cu ocazia petrecerii profesionale dedicate în Rusia pe 25 iulie anchetatorilor din Ministerul de Interne, Comitetul de Investigaţie şi serviciile de securitate (FSB).
Preşedintele rus i-a încurajat apoi pe anchetatorii ruşi să reprime orice ameninţări de dezbinare la adresa societăţii din Rusia.
Serviciile se ocupă de majoritatea dosarelor penale care implică opoziţie, activişti pentru drepturile omului sau persoane anonime care se opun guvernului rus.
Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, a declarat, joi, că a informat aliaţii cu privire la resturile de dronă căzute pe teritoriul românesc, după atacurile comise de Rusia în Ucraina.
Mai multe atacuri odioase au fost comise de Rusia împotriva infrastructurii civile ucrainene.
S-au găsit resturi pe teritoriul României.
Am informat şi ne coordonăm cu aliaţii noştri în această chestiune”, a spus Odobescu, pe X.
Odobescu adaugă că „Romania condamnă ferm aceste acţiuni iresponsabile”.
Resturi de la o dronă de provenienţă rusească de tip Geran1/2 au fost identificate în apropierea localităţii Plauru, judeţul Tulcea.
„Rusia, în general, este deschisă procesului de negocieri, dar mai întâi trebuie să înţelegem cât de pregătită este partea ucraineană şi în ce măsură are permisiunea supraveghetorilor săi”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, citat de Tass.
„Vedeţi, până acum se fac declaraţii foarte diferite, nu este încă complet clar”, a mai spus Peskov.
Preşedintele rus Vladimir Putin se va întâlni în curând cu preşedintele belarus Alexander Lukaşenko.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus acest lucru.
„Astăzi este ziua contactelor ruso-belaruse la cel mai înalt nivel.
O întâlnire între cei doi preşedinţi Putin şi Lukaşenko va avea loc foarte curând”, a spus el.
Lukaşenko a sosit astăzi la Sankt Petersburg.
Potrivit serviciului de presă de la Minsk, şefii de stat vor discuta probleme actuale legate de dezvoltarea relaţiilor belaruso-ruse, promovarea proiectelor sindicale, probleme de securitate regională şi agenda internaţională.
Patrula aeriană militară comună chino-rusă din apropierea Alaska „nu viza terţi”, a spus Ministerul Apărării din Beijing, comentând iniţiativa.
Bombardierele ruseşti şi chineze au efectuat o patrulare comună între continentele asiatic şi american, nu departe de statul Alaska.
Armata rusă a declarat acest lucru, precizând că nu a încălcat niciun spaţiu aerian străin.
„Un grup de bombardiere strategice Tu-95M ale Forţelor Aerospaţiale Ruse şi bombardiere strategice Xian H-6k ale Forţelor Aeriene Chineze au efectuat o patrulare comună peste Marea Chukchi, Marea Bering şi partea de nord a Oceanului Pacific”, a informat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.
„Noaptea trecută, inamicul a folosit 38 de drone de atac Shahed-131/136, atacând infrastructura ucraineană în mai multe zone, inclusiv în sudul regiunii Odesa şi în centrul Ucrainei”, a declarat Mykola Oleshchiuk.
Şeful forţelor aeriene a declarat că alte trei drone „au fost pierdute după ce au trecut frontiera de stat cu România”.
El nu a oferit mai multe detalii.
Teritoriul românesc se află la doar câteva sute de metri de portul dunărean ucrainean Izmail, din regiunea Odesa, care a fost atacat de drone pentru a doua noapte la rând.
Guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper, a declarat că două persoane au fost rănite atunci când resturi de drone au lovit o casă privată din districtul Izmail.
Autorităţile din capitala Kiev şi din regiunea Zhytomyr au declarat că aceste regiuni au fost, de asemenea, vizate.
Guvernatorul regiunii Zhytomyr a declarat că sistemele de apărare aeriană au lovit majoritatea celor 10 ţinte aeriene în cursul nopţii, dar resturile de drone au avariat 10 case particulare şi o instalaţie de infrastructură.
Şeful administraţiei militare din Kiev, Serhiy Popko, a declarat că dronele au atacat capitala din direcţii diferite, însă toate au fost distruse de forţele de apărare aeriană aflate în apropiere.
Popko a declarat că nu au fost raportate pagube sau victime în Kiev.
Situaţia din Orientul Mijlociu tinde să se înrăutăţească şi acelaşi lucru se întâmplă şi în Siria: preşedintele rus Vladimir Putin a spus acest lucru într-o întâlnire cu omologul său sirian, Bashar al-Assad.
„Stimate domnule preşedinte, sunt foarte fericit să vă văd.
Avem ocazia să discutăm despre întreaga gamă a relaţiilor noastre.
Nu ne-am mai văzut de mult.
Desigur, sunt foarte interesat să aud părerea dumneavoastră despre modul în care evoluează situaţia în regiune în general.
Din păcate, arată o tendinţă de deteriorare şi acest lucru afectează direct şi Siria”, a spus Putin către Assad.
Rusia a lansat joi un atac cu dronă pe timp de noapte împotriva Ucrainei.
Potrivit autorităţilor ucrainene, sistemele de apărare au distrus armele aeriene pe cer.
Sirenele de raid aerian au sunat în capitala Kiev, în timp ce aparatele scanau cerul în căutarea dronelor ruseşti.
Exploziile au putut fi văzute în timp ce dronele au fost doborâte de sistemele de apărare aeriană.
Forţele ucrainene au distrus 25 din cele 38 de drone de atac ruseşti lansate peste noapte, a declarat şeful Forţelor Aeriene Ucrainene.
„Aseară, inamicul a folosit 38 de drone de atac Shahed-131/136, atacând infrastructura ucraineană în mai multe zone, inclusiv în sudul regiunii Odessa şi centrul Ucrainei”, a spus comandantul.
Un elicopter Mi-28 s-a prăbuşit în timpul unui zbor programat în regiunea Kaluga, la sud-vest de Moscova.
Cei care compuneau echipajul au murit, a transmis Ministerul rus al Apărării.
„Elicopterul s-a prăbuşit într-o zonă pustie.
Nu au fost distrugeri la sol.
Echipajul a murit”, se arată într-o notă citată de Ria Novosti.
Potrivit primelor investigaţii, elicopterul s-a prăbuşit din cauza unei defecţiuni tehnice.
Accidentul a avut loc în districtul Jizdrinski şi la faţa locului a fost trimis un grup de lucru şi de salvatori.
Forţele militare americane au declarat că au interceptat două avioane militare ruseşti şi două chinezeşti care operau în „zona de identificare defensivă Alaska”.
Acest lucru a fost anunţat de Comandamentul de Apărare Aerospaţială al SUA.
Cele patru avioane militare „nu au intrat în spaţiul suveran american şi canadian” şi nu au fost văzute ca o ameninţare, dar „vor continua să fie monitorizate”.
Un schimb de focuri între soldaţii ucraineni staţionaţi în regiunea de nord-est Harkov a făcut trei soldaţi morţi şi alţi patru răniţi grav.
Acest lucru a fost raportat de armata ucraineană, fără a oferi alte detalii.
Armata a spus că armele au fost folosite din motive „personale” şi non-militare şi că „ia toate măsurile necesare pentru a preveni incidente similare în viitor”.