Traficul aerian pe Aeroportul Köln-Bonn oprit din cauza unor activişti de mediu; 9 arestări în UK

Spread the love

Laura Buciu Laura Buciu Aeroportul german Köln-Bonn a oprit temporar toate zborurile miercuri, după ce grupul de activişti pentru mediu Last Generation şi-a lipit mâinile de o pistă şi a declarat că acesta a fost „doar începutul”, acţiuni similare fiind planificate la nivel global în câteva săptămâni, scrie Reuters.

Sursa foto: X Tot miercuri, poliţia britanică a anunţat într-o postare pe X că a arestat nouă activişti ai grupului de campanie pentru combaterea schimbărilor climatice Just Stop Oil pentru conspiraţie în vederea perturbării aeroportului Heathrow, unul dintre cele mai aglomerate din lume.

Nu a fost clar dacă cele două acţiuni au fost coordonate, deşi grupul german a declarat că aeroporturile britanice vor fi printre cele vizate miercuri de activiştii pentru climă.

Vezi mai multe articole din categoria externe Aeroportul Köln-Bonn, al şaselea ca mărime din Germania, situat în apropierea fostei capitale a Germaniei de Vest, a declarat că şi-a reluat operaţiunile în cursul dimineţii, după ce a oprit toate zborurile cu puţin timp înainte de 0400 GMT.

Last Generation a declarat anterior pe X că a blocat traficul aerian la aeroport şi a publicat imagini cu mai mulţi activişti cu mâinile lipite de pistă.

Activista Ronja Kuenkler de la Last Generation, care doreşte ca guvernul german să urmărească un acord global pentru renunţarea la petrol, gaze şi cărbune până în 2030, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă: „Acesta a fost astăzi doar începutul.

În următoarele câteva săptămâni vom repeta acest lucru în Germania, în Europa şi la nivel global”.

Ea a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebată dacă Jocurile Olimpice de la Paris, care urmează să înceapă vineri, ar putea fi vizate.

Grupul a anunţat anterior proteste pe aeroporturile din Europa şi America de Nord pentru miercuri, dar nu au fost raportate perturbări majore, iar unele tentative au fost dejucate.

În Norvegia, trei activişti au fost reţinuţi miercuri dimineaţă după ce au făcut o gaură într-un gard şi au ajuns pentru scurt timp pe o pistă a aeroportului din Oslo, a anunţat poliţia locală.

O înregistrare video postată de Just Stop Oil pe X arată ofiţeri de poliţie britanici care arestează mai multe persoane pe un drum perimetral chiar în afara pistei împrejmuite, unde pot fi văzute avioane rulând.

Lasă un răspuns